Vi är som en stor familj

Vi är som en stor familj

Ester Schwabli har växt upp i bostadskooperativet Fortuna på Tågaborg. När det var dags att flytta hemifrån gick flyttlasset bara en trappuppgång bort – till en egen lägenhet i samma hus. ”Man behöver vara lite social, för vi gör många saker tillsammans här i huset”, säger hon.

Det var 1990 som vårt bostadskooperativ Fortuna stod klart på Tågaborg. I huset finns 20 lägenheter och ett inarbetat nätverk där de boende hjälps åt med olika saker och umgås. Nu tar Helsingborgshem tankarna om gemensamt boende vidare till ett helt nytt koncept. I SällBo i gamla Fredriksdalshemmet är det meningen att man ska bo lite mindre och dela desto mer för att överbygga gränser – såväl åldersmässiga som kulturella. Lägenheterna hyrs ut till äldre över 70 och yngre mellan 18 och 25, varav en del som nyligen har fått uppehållstillstånd.

Ester Schwabli har bott i bostadskooperativet Fortuna sedan hon var två år. Hon minns en barndom med stor gemenskap.
– Det var väldigt kul att växa upp här med många barn att leka med. Men jag hängde även med de äldre i trädgården och lärde mig en massa saker av dem. Eftersom jag alltid har bott här så har jag inget annat att jämföra med , men jag tror att vi är mer som en stor familj och det känns tryggt när alla känner varandra.

Åldrarna är blandade, från små barn till äldre.
– Man kan knacka på hos vem som helt och be om en kopp socker och en del hjälper varandra med att handla till exempel.

Vad ska man tänka på?
– Att man behöver vara lite social, för vi gör många saker tillsammans här i huset. Hela grejen bygger på det. Som att hålla på med trädgården som jag gör, man måste kunna göra det tillsammans med andra, säger Ester.
– Jag kan inte säga att jag någonsin har känt mig ensam här. Träffar man någon så är det lätt att snacka bort en halvtimme.

Här kan du läsa mer om Esters tankar kring kollektivboende.