Krisberedskap

Kommunen ansvarar för att kommunala uppdrag som till exempel vård- och äldreomsorgen, vattenförsörjningen, räddningstjänsten och skolan fungerar även vid en samhällsstörning. Du som privatperson har också ett eget ansvar att förbereda dig inför en krissituation. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation, oavsett vad som har orsakat den.
Vid en samhällsstörning kommer hjälpen först gå till dem som bäst behöver den. De flesta måste vara beredda på att kunna klara sig själv en tid. Ju bättre förberedd du är desto större möjlighet har du också att hjälpa andra som inte har samma förutsättningar.
Viktigast är att ha vatten, mat och värme och att kunna ta del av information från myndigheter och medier. Du behöver också kunna komma i kontakt med anhöriga.
Coronapandemin
Läs mer om hur Helsingborgshem hanterar coronapandemin här.
Så förbereder du dig för en kris
På Myndigheten för samhällsskydd och beredskap webbplats MSB.se hittar du information om hur du kan förbereda dig för en kris.
Vid krishändelser – Krisinformation
På krisinformation.se får du krisinformation från Svenska Myndigheter.
Krisberedskap i Helsingborgs stad
På Helsingborg.se kan du läsa mer om krisberedskap i Helsingborgs kommun.
Bra att veta om skyddsrum

- All information om skyddsrum i Sverige finns på Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) webbplats.
- Där hittar du också skyddsrumskartan, där du kan söka upp samtliga skyddsrum i landet.
Vilket skyddsrum ska jag använda?
Det är viktigt att veta att du inte tillhör något speciellt skyddsrum. Skyddsrummen är till för alla. Vid förhöjd beredskap räknas de svenska skyddsrummen som allmän plats. Det innebär att vem som helst har rätt att söka skydd i vilket skyddsrum som helst. Du tar dig till det skyddsrum som ligger närmast oavsett var du bor eller befinner dig. Ta reda på var ditt närmaste skyddsrum finns där du bor och där du befinner dig dagtid med hjälp av skyddsrumskartan.
Hur tar jag mig in till skyddsrummet?
I fredstid är skyddsrummen låsta, men vid förhöjd beredskap öppnas de upp. Portarna i husen där det finns ett skyddsrum låses upp så att alla kan komma in utan portkod eller nyckel. Detta gäller för alla fastighetsägare. Man ska kunna söka sig till närmaste skyddsrum oavsett om man bor i huset eller inte.
Vid extremt väder och naturolyckor

Krisinformation vid extremt väder och naturolyckor
På krisinformation.se får du information från Svenska Myndigheter i händelse av extremt väder och naturolyckor.
Extremt väder och naturolyckor kan orsaka störningar i viktiga samhällsfunktioner och innebära risker för oss människor. På sidorna i länken ovan kan du läsa mer om hur du kan förbereda dig och vad samhället gör. Vi har också tagit fram några tips till dig som hyresgäst som är bra att tänka på när extremt väder slår till:
Vid storm och oväder:
- Ta in lösa föremål från din balkong eller uteplats
- Fäst eventuell utemöbler och andra större föremål som inte kan tas in med rep, spännrem eller liknande om möjligt
- Stäng dörrar, fönster och inglasningar
Vid skyfall:
- Ta in föremål som inte tål vatten från balkong eller uteplats
- Ta in eventuella föremål som samlar vatten så som krukor, hinkar, lådor och liknande
- Stäng dörrar, fönster och inglasningar
På krisinformation.se kan du läsa mer om vad som gäller vid storm och oväder.
Vid översvämning:
Garage/förråd:
- Tänk på att det inte är tillåtet att förvara annat än fordon (bil/motorcykel/cykel) och fordonstillbehör i garaget. Förvara därför aldrig värdesaker eller andra föremål som kan ta skada i ditt garage vid till exempel översvämning eller inbrott.
- Om möjligt, förvara dina saker i stängda lådor och gärna på hyllor så att dessa inte står direkt på golvet i ditt förråd eller garage.
Bostad på markplan:
- Ta in lösa föremål samt föremål från din uteplats.
- Flytta möbler och elektriska apparater högre upp i huset eller ställ dem på någon form av förhöjning.
På krisinformation.se kan du läsa mer om hur du kan förbereda dig för översvämning.
Eldningsförbud

Om du planerar att grilla eller elda, kontrollera om det råder eventuella eldningsförbud hos din kommun och din länsstyrelse. Du kan också kontakta den lokala räddningstjänsten för frågor om brandrisk och eldning.
Fyra saker att tänka på i grilltider för dig som hyresgäst:
- Endast elgrill på balkongen.
- Grilla gärna på uteplatsen, så länge det inte stör grannarna. För att minimera brandrisken ska du ställa grillen så långt från huset som möjligt. Ha gärna vatten nära till hands.
- Använd gärna de gemensamma grillplatserna som finns i många områden. Var noga med att släcka elden och städa efter dig.
- Släng inte varma engångsgrillar i soporna, det kan lätt orsaka bränder.
På MSB.se kan du läsa mer om eldningsförbud.
På Helsingborg.se kan du läsa mer om eldning och brandskydd i Helsingborgs kommun.
Viktigt! Har du en gällande hemförsäkring?
Helsingborgshem ersätter inte skador på värdesaker och personlig egendom som orsakats av extremväder. Därför är det viktigt att du har en gällande hemförsäkring. Vi tycker hemförsäkring är så pass viktig att det idag inte går att få ett hyreskontrakt hos oss utan att ha en gällande hemförsäkring. Som en del av vår satsning att öka din trygghet erbjuder vi en förmånlig grupphemförsäkring i samarbete med Länsförsäkringar Skåne. Läs mer om hemförsäkring hos Helsingborgshem här.