Värme och ventilation
Vi ska hålla en rumstemperatur på cirka 21 grader i våra hus, med undantag för de hus där det enbart finns eluppvärmning på det privata elabonnemanget.
Trots kravet på en rimlig energiförbrukning så är det viktigt för oss att våra hyresgäster har en god inomhusmiljö, bra luftkvalitet i lägenheten och rätt temperatur på vattnet i kranen både för kallt och varmt vatten.
Värme
När vädret slår om, till exempel vid snabba temperaturförändringar, och det blir svalare ute kan det upplevas lite kallare inomhus och elementen är inte nödvändigtvis varma. Elementen blir inte varma förrän rumstemperaturen understiger 21 grader, oavsett utomhustemperaturen. Värmetillförseln styrs automatiskt av en givare som finns placerad på ditt hus och värmer bara så mycket som det behövs för att bibehålla en inomhustemperatur på cirka 21 grader.
Temperaturen i din lägenhet ska vara cirka 21 grader mitt i rummet, ungefär 1 meter över golvet. Det är alltså inte ovanligt att det är lägre temperatur i fönstersmyg eller vid golvet.
Det viktiga är inte om elementet är varmt utan vilken temperatur det är i rummet. Därför är det viktigt att du kontrollmäter din rumstemperatur med en tillförlitlig termometer innan du gör en eventuell felanmälan. Om din termometer visar en lägre temperatur än 21 grader flera dagar i sträck så är något fel och du ska göra en felanmälan. Har du ingen termometer för att själv kunna kontrollera kan du kontakta Kundcenter på telefon 20 80 00, så skickar vi hem en till dig.
Ventilation
Tilluften tillförs i vardagsrum och i sovrum via ventiler placerade vid fönster, i taket eller på väggen. Frånluften sugs oftast ut genom ventiler i kök och badrum.
Oavsett vilken typ av ventilation som finns i ditt hus är det viktigt att hålla ventilerna rena och att inte stänga eller sätta för friskluftsintagen. Hindras luften att komma in genom ventilerna tränger den istället in på andra ställen så som i brevlådeinkast, i otätheter mellan fönster och karm eller via avlopp. Luft som tar sig in på det här sättet kan upplevas som obehagligt drag. Det är inte heller ovanligt att tobaksrök från grannar, lukt från trapphus och unken lukt från vattenlås och avlopp tränger in i lägenheten.
För att få ett fräscht inomhusklimat är det lika viktigt att få in ny luft som att få ut gammal. Det mest effektiva sättet att vädra är att göra det kort och effektivt, gärna med tvärdrag. Låt inte fönstren stå på glänt hela dagen, det kan störa termostaten som styr värmetillförseln i dina element.
Rengöring av ventiler
När du ska rengöra en ventil är det mycket viktigt att inte ändra inställningen, det vill säga hur mycket ventilen ska vara öppen. Skruva aldrig av ”tallriken” helt och hållet. För att behålla den ursprungliga inställningen kan du sätta någon form av markering på både den fasta och den rörliga delen.
Uppvärmning med gaspanna
Bor du i en fastighet med egen gasdriven panncentral genereras värmen genom att hetvatten leds vidare i kulvertar till en värmeväxlare i varje lägenhet. Därifrån kan du själv på ett enkelt sätt reglera den vattentemperatur som ska gå ut till elementen och på så vis själv bestämma över din värmekomfort och energiförbrukning.
Allt vatten mäts genom en helt vanlig vattenmätare, som sitter bredvid värmeväxlaren. Du kan själv reglera varmvattentemperaturen, som inte bör understiga 50 grader enligt Boverkets regler.
Kallhyra
För en del av våra bostäder i Kattarp och Mörarp tillämpas kallhyra. Detta innebär att kostnad för värme och varmvatten betalas av den enskilde hyresgästen som en extra kostnad, utöver månadshyran, och debiteras via hyresavin.
Besparingstips!
- Stäng av duschen när du tvålar in dig
- Stäng av kranen när du borstar tänderna
- Duscha lagom varmt, det mår huden bra av
- Duscha gärna tätt efter varandra, då hinner inte vattnet i ledningarna kallna
- Skölj disken i kallt vatten
- Kom ihåg att använda en diskpropp när du diskar