- Projekt Återbruk
- Stadskvarteret på Drottninghög
- Drottningen
- Ombyggnad på Elineberg
- Stadsdelsutveckling på Drottninghög
- Stadsdelsutveckling på Närlunda
- Högasten
- Närlunda – brf Tegelbruket
- Ombyggnad på Slottshöjden
- Ombyggnad på Fredriksdal
- Ombyggnad på Fredriksdal – Hur påverkas hyran?
- Ombyggnad på Fredriksdal – Hemförsäkring
- Ombyggnad på Fredriksdal – Du väljer
- Ombyggnad på Fredriksdal – Bo kvar i lägenheten
- Ombyggnad på Fredriksdal – Allt om ombyggnaden
- Ombyggnad på Fredriksdal – Rättigheter och skyldigheter
- Ombyggnad på Fredriksdal – Hur går det till?
Projekt Återbruk

Går det att återbruka gamla byggdelar?
Faktum är att ingen riktigt vet det. Att ta tillvara på inredning som till exempel innerdörrar, blandare och element är ju inte så svårt. Är sakerna i bra skick, fungerar och någon vill ha dem är det en enkel sak att skruva ner och ge en ny plats. Men själva byggmaterialen i en fastighet? Går det att återanvända betong, stål och tegel? Material som har mycket stor klimatpåverkan när de nyproduceras.
Återbruksrivning på Drottninghög
I januari 2020 började vi riva tre flerfamiljshus på Grönkullagatan på Drottninghög för att ge plats åt det nya Stadskvarteret. I samband med rivningen kartlägger vi processen för återbruk av olika byggmaterial samtidigt som vi söker svar på frågor som:
- Vad skiljer en återbruksrivning från en traditionell rivning?
- Har materialet rätt dimensioner och hållfasthet för att kunna användas på nytt?
- Klarar materialet dagens krav på kemikalieinnehåll?
- Var ska materialet förvaras i väntan på ny användning?
- Hur löser man behovet av garantier för återbrukat material?
- Hur kan vi ställa krav i upphandlingar som leder till ett ökat återbruk framöver?
Vad återbrukar vi från Grönkullagatan?
Tegel
Vi återbrukar en av tegelfasaderna från Grönkullagatan. Att återbruka tegel sten för sten har utförts tidigare med mer eller mindre bra resultat, beroende på kvalitet på sten och fog. Vi vill utvärdera en ny metod, att återbruka teglet i block. Vi har sågat ner teglet i sektioner om ca 0,25 kvadratmeter och fått positiva resultat från hållbarhets- och beständighetstest. Teglet kommer att muras upp på en av Stadskvarterets nya fasader. Det blir en fin mönstermurning så att alla förbipasserande kan se skillnad på det nya och gamla teglet.
Betongelement
Vi har låtit en rivningsfirma varsamt demontera några betongväggar och bjälklag för att se om det överhuvudtaget gick att få ut dem hela. Det gick alldeles utmärkt och nu förvaras de på en uppställningsplats hos NSR i Helsingborg. Vi planerar att analysera till exempel materielinnehåll och hållfasthet och därefter ta beslut kring hur delarna kan återbrukas.

Trappräcken
Trappräcken från trapphusen blir växtstöd på fasaden till det nya parkeringshuset Drottningen. Vi blästrar och galvar trappräckena innan de monteras på fasaden. Här sätter vi också upp fågelholkar som elever från klass 4 på Drottninghögskolan tillverkat tillsammans med sin slöjdlärare. På växtstöden kommer klättervildvin, med vackra årstidsskiftningar, att växa. Sammantaget blir detta ett vackert och intresseväckande inslag i gatubilden.
Diskbänkar
Ett fåtal diskbänkar i rostfritt stål och i gott skick återanvänds i Stadskvarterets gemensamhetslokal. För att fler diskbänkar skulle kunna återanvändas hade vi behövt anpassa de nya lägenhetsköken efter dessa redan vid ritbordet. En lärdom att ta med sig inför framtida projekt.
Vi hoppas att erfarenheterna från rivningen av husen på Grönkullagatan ger kunskap och insikter som både vi själva och bygg- och fastighetsbranschen i stort har nytta av. Det vore kul om andra aktörer inspireras och också börjar testa sig fram så att det blir ett större driv i denna fråga.