Vårt miljöarbete
Helsingborgshem kan bidra till miljöförbättringar på flera sätt. Vi strävar efter att minska miljöpåverkan när vi bygger och i drift och underhåll. Vi försöker även skapa förutsättningar för våra hyresgäster att agera miljösmart. Vi vill också föregå med gott exempel genom använda fossilfria bränslen till våra egna fordon och arbetsmaskiner.
Vi gör det möjligt för våra hyresgäster att förbättra sin miljöpåverkan
Hyresgästens miljöpåverkan beror främst på hur man reser, vad man äter och hur mycket man shoppar. Energianvändningen i boendet påverkar också. Helsingborgshem försöker möjliggöra för hyresgästerna att förbättra sin miljöpåverkan på olika sätt.
Transporter – miljösmart resande
Våra satsningar på ökad trygghet i utomhusmiljön hoppas vi också leder till att man känner sig trygg att ta bussen, cykla eller gå. För de hyresgäster som har elbil har vi skapat möjlighet för laddning på olika håll i våra bostadsområden.
Mat och shopping – som leder till avfall
För att minska miljöpåverkan från sina inköp är det bäst att inte köpa mat, prylar och kläder i onödan. Välj second hand och köp saker som håller länge. Det är viktigt att vårda saker och sedan skänka eller sälja vidare om det inte används. När det till slut behöver slängas är det bäst att återvinna så mycket om möjligt genom att sopsortera. Så här sorterar du ditt avfall.
Helsingborgshem arbetar med att optimera soprummen och informera hyresgäster om sopsortering samt samarbetar med NSR (Nordvästra Skånes renhållnings AB). Därför är avfall avfall ett viktigt fokusområde för oss.
Boendet
Som fastighetsvärd kan Helsingborgshem påverka boendets miljöpåverkan genom att vårda och utveckla byggnaderna så att det behövs mindre material och energi. Vi kan också informera våra hyresgäster om hur man använder vatten och ventilation effektivt. Att bo på mindre yta är generellt sätt miljösmart då det går åt mindre mängder byggmaterial, inredning och energi än om man bor på större yta. Bor man i något av våra konceptboenden med kollektiva ytor, till exempel SällBo, så kan man minska mängden yta och prylar ännu mer.
Vi skapar långsiktigt hållbara fastigheter
Energi- och materialanvändning till våra byggnader orsakar både klimatpåverkan och uttag av naturresurser. I såväl bygg- och renoveringsprojekt som i det dagliga underhållet används material och kemiska produkter som vi behöver vara noggranna med vad de innehåller. Helsingborgshem följer upp miljöpåverkan från byggprojekt och drift och testar olika åtgärder för att förbättra det. Exempelvis solcellsinstallationer, byggmaterialåterbruk och klimatkrav på byggandet.
Energianvändning och produktion av förnybar energi
Utsläppen som kommer från vår energianvändning är Helsingborgshems största utsläppspost och kommer främst från förbränning av plast i Öresundskrafts fjärrvärmeproduktion. Vi kan försöka bidra till minskade växthusgasutsläpp genom att använda mindre energi men vi har inte rådighet över kraftvärmeverkets förbränningsvolymer av avfall. Du kan se i våra årsredovisningar hur mycket energi och utsläpp vårt fastighetsbestånd haft de senaste åren.
När vi bygger nytt och bygger om arbetar vi aktivt med att få in förnyelsebara energikällor, främst genom att installera solcellspaneler. Vi vill öka produktionen av förnybar el och vår ambition är att 10% av fastighetselen ska komma från egen producerad solel.
Materialanvändning och återbruk
Att hushålla och återvinna med material är viktigt för att minska både klimatpåverkan och vår konsumtion av naturresurser. Inte minst när det gäller byggmaterial där betong och stål i byggnadernas stomme traditionellt är värstingar i sammanhanget. Det bästa är om vi kan låta byggnaderna stå kvar och i stället fortsätta underhålla och renovera dem men ibland behöver vi ta större grepp. När vi byggde om på Närlunda lät vi stommen stå kvar och byggde nytt runtom det. Och när vi hade behov av att skapa mer variation i stadsdelen Drottninghög och därmed behövde riva för att ge plats till nytt, så passade vi på att testa återbruk av klimattunga byggmaterial som betong, tegel och stål. Läs mer om vårt återbruk här.
Klimatkrav på byggprojekt
Att bygga klimatsmart till en rimlig kostnad kan vara en utmaning. För att kunna driva utvecklingen framåt och bygga med lägre klimatpåverkan behöver vi vara aktiva beställare och kravställare. Vi har därför tagit fram och testat ett nytt sätt att ställa krav där man får en fördel när man lämnar anbud om man har ett förslag som innebär låg klimatpåverkan. På detta sätt fick vi nära hälften så stort klimatavtryck jämfört med branschmedel när Kungsörnen och Knoppen byggdes på Högasten. Man kan till exempel minska klimatpåverkan från byggprojekt genom att minska mängden material, använda återbrukat material eller material med lägre klimatpåverkan i tillverkningen. Att bara använda de mest klimatpåverkande produktvarianterna av betong där det verkligen behövs är också viktigt.
Se filmen om vårt klimatsmartare bygge på Högasten
Krav om fossilfritt i utförande av våra uppdrag
Vi ställer krav om fossilfri drivmedelsanvändning i utförande av våra uppdrag i relation till vad som bedöms möjligt och rimligt i respektive upphandling. Det bidrar till att minska de lokala utsläppen av växthusgaser i Helsingborg och ge incitament till utveckling av våra leverantörers fordonsflotta.
Ämnen med risker för hälsa och miljö
Både byggmaterial, inredningsprodukter, färger och städkemikalier kan innehålla ämnen med risker för miljön eller människors hälsa. Vi ställer kemikaliekrav i avtal med entreprenörer och leverantörer och har även en kontinuerlig översyn av de kemiska produkter som används i vår dagliga drift och service. Det innebär att vi succesivt byter ut kemiska produkter mot mer miljövänliga alternativ.
Vi lever som vi lär ur ett miljöperspektiv
Vi vill leva som vi lär och ta ansvar för klimatpåverkan i vårt dagliga arbete även om det utgör en mycket liten andel av totalen. Det innebär bland annat att vi har en fordonspool med elcyklar och elbilar för tjänsteresor samt biogasbilar och eldrivna servicefordon till vår områdespersonal. Dieselfordon har vi beslutat att tanka med biodiesel (HVO).