Vårt miljöarbete

Helsingborgshem kan bidra till miljöförbättringar på flera sätt. Vi arbetar med att minska miljöpåverkan när vi bygger och i driften av våra hus och utemiljöer. Vi försöker även skapa förutsättningar för våra hyresgäster att agera miljösmart. Vi vill också föregå med gott exempel genom att ställa om till fossilfria transporter och hållbar konsumtion.
Vi gör det möjligt för våra hyresgäster att förbättra sin miljöpåverkan
Hyresgästens miljöpåverkan beror främst på hur man transporterar sig, vad man äter och hur mycket man shoppar. Hur man bor påverkar också de egna utsläppen men i mindre grad. Helsingborgshem försöker möjliggöra för hyresgästerna att förbättra sin miljöpåverkan på olika sätt.

Transporter
Våra satsningar på ökad trygghet i utomhusmiljön hoppas vi också leder till att man känner sig trygg att ta bussen, cykla eller gå. För de hyresgäster som har elbil har vi skapat möjlighet för laddning på tio av våra bostadsområden.
Just nu pågår också ett projekt där våra hyresgäster involveras i att utveckla smarta och hållbara sätt att transportera människor och varor i framtiden. Projektet kallas AHAll – framtida mobilitetslösningar och här kan du läsa mer om det.

Mat och shopping – som leder till avfall
För att minska miljöpåverkan från sina inköp är det bästa att inte köpa mat och prylar i onödan och att köpa hållbart. De prylar man har är viktigt att man vårdar och sedan skänker eller säljer vidare om man tröttnar på det. När det till slut behöver slängas är det bäst att försöka få så mycket som möjligt av det att gå till återvinning genom sortering. Att kunna källsortera sitt hushållsavfall är en självklarhet idag men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Helsingborgshem arbetar med att hitta ännu bättre förutsättningar så att våra hyresgäster kan bidra till bättre återvinning och mindre klimatpåverkan. Vi samarbetar med NSR (Nordvästra Skånes renhållnings AB) och arbetar just nu med att optimera våra soprum och skapa tydligare information till våra hyresgäster, läs mer om varför avfall är ett viktigt fokusområde för oss.

Boendet
Som fastighetsvärd kan Helsingborgshem påverka boendets miljöpåverkan genom att vårda och utveckla byggnaderna så att det behövs mindre material och energi men också genom information till våra hyresgäster så att man exempelvis använder vatten och ventilation effektivt. Att bo på mindre yta är generellt sätt miljösmart då det går åt mindre mängder byggmaterial, inredning och energi än om man bor på större yta. Bor man i något av våra konceptboenden med kollektiva ytor, till exempel SällBo, så kan man minska på mängden yta och prylar som behövs för sitt eget boende utan att förlora utrymmet i praktiken. Hyresgästernas egen elanvändning är Helsingborgshem oftast inte en del av och den påverkas av hur mycket el hyresgästen själv använder.
Vi skapar långsiktigt hållbara fastigheter
Energi- och materialanvändning till våra byggnader orsakar både klimatpåverkan och uttag av naturresurser. I såväl bygg- och renoveringsprojekt som i det dagliga underhållet används material och kemiska produkter som vi behöver vara noggranna med vad de innehåller. Helsingborgshem följer upp miljöpåverkan från byggprojekt och drift och tar fram och testar olika lösningar för att förbättra den, exempelvis solcellsinstallationer, byggmaterialåterbruk och klimatkrav på byggandet.

Energianvändning och produktion av förnybar energi
Utsläppen som kommer från vår energianvändning är vår största utsläppspost och kommer främst från förbränning av plast i Öresundskrafts fjärrvärmeproduktion. Vi kan försöka bidra till minskade utsläpp genom att använda mindre energi. Men mycket av de enkla åtgärderna är redan genomförda och nu har vi en tuffare resa framöver som kräver mer av oss som verksamhet. Vi arbetar just nu med hur vi ska sätta strategi och arbetssätt framåt för detta arbete. Du kan se i våra årsredovisningar hur mycket energi och utsläpp vårt fastighetsbestånd haft de senaste åren.
När vi bygger nytt och bygger om arbetar vi aktivt med att få in förnyelsebara energikällor, främst genom att installera solcellspaneler. Vi vill öka produktionen av förnybar el och i dag har vi solceller på 29 av våra byggnader. Vår ambition är 10% av fastighetselen ska komma från egen producerad solel.

Materialanvändning och återbruk
Att hushålla och återvinna med material är viktigt för att minska både klimatpåverkan och vår konsumtion av naturresurser. Inte minst när det gäller byggmaterial där betong och stål traditionellt är värstingar i sammanhanget. Det bästa är om vi kan låta byggnaderna stå kvar och istället fortsätta underhålla och renovera dem men ibland behöver vi ta större grepp. När vi byggde om på Närlunda lät vi stommen stå kvar och byggde nytt runtom det. Och när vi nu har behov av att skapa mer variation i stadsdelen Drottninghög och därmed behövde riva för att ge plats till nytt, så passar vi på att testa återbruk av klimattunga byggmaterial som betong, tegel och stål. Läs mer om Projekt Återbruk här.

Klimatkrav på byggprojekt
Byggandet är vår bransch andra stora utsläppskälla. Att bygga klimatsmart till en rimlig kostnad kan dock vara en utmaning. För att kunna driva utvecklingen framåt och få byggprojekt som orsakar allt mindre utsläpp behöver vi vara aktiva beställare och kravställare. Vi har därför tagit fram och testat ett nytt sätt att ställa krav där man får en fördel när man lämnar anbud om man har ett förslag som innebär låg klimatpåverkan. Vi har testat detta i en upphandling för nybyggnation på Högasten och följer det pågående byggprojektet noga. Entreprenörerna kan till exempel minska klimatpåverkan från byggprojekt genom att minska mängden material, använda återbrukat material eller vara noggranna med vilka material man placerar på olika platser.
Se filmen om vårt klimatsmartare bygge på Högasten

Ämnen med risker för hälsa och miljö
Både byggmaterial, inredningsprodukter, färger och städkemikalier kan innehålla ämnen med risker för miljön eller människors hälsa. Vi har lagt ner mycket arbete på att formulera krav i avtal med entreprenörer och leverantörer och har även en kontinuerlig översyn av de kemiska produkter som används i vår dagliga drift och service. Det innebär att vi succesivt byter ut kemiska produkter mot mer miljövänliga alternativ.
Transporter och arbetsmaskiner i uppdrag som utförs av entreprenörer och leverantörer har vi börjat ställa krav på så att andelen fossilfritt ökar.
Vi lever som vi lär ur ett miljöperspektiv
Vi vill leva som vi lär och ta ansvar för klimatpåverkan i vårt dagliga arbete även om det utgör en mycket liten andel av totalen. Det innebär bland annat att vi har en fordonspool med elcyklar och elbilar för tjänsteresor, biogasbilar för våra reparatörer och eldrivna servicefordon till vår områdespersonal. De dieselfordon vi har kvar har vi beslutat att tanka med biodiesel (HVO). Vi uppmuntrar våra medarbetare att cykla och vann utmärkelsen cykelvänlig arbetsplats 2018. Digitala mötesformer använder vi ofta. Covid-19 har en bidragande orsak till det även om vi möjliggjort och uppmanat till det innan pandemin bröt ut.
Vi höjer miljömedvetenheten internt bland våra medarbetare, till exempel när det gäller sortering av avfall och vilka produkter vi använder, med riktade kunskapspass efter behov och målgrupp.
I våra leverantörsavtal ställer vi miljökrav utifrån vilken miljöpåverkan varje avtal har och har uppföljning och dialog med leverantörer.


