- Projekt Återbruk
- Stadskvarteret på Drottninghög
- Drottningen
- Ombyggnad på Elineberg
- Stadsdelsutveckling på Drottninghög
- Stadsdelsutveckling på Närlunda
- Högasten
- Närlunda – brf Tegelbruket
- Ombyggnad på Slottshöjden
- Ombyggnad på Fredriksdal
- Ombyggnad på Fredriksdal – Hur påverkas hyran?
- Ombyggnad på Fredriksdal – Hemförsäkring
- Ombyggnad på Fredriksdal – Du väljer
- Ombyggnad på Fredriksdal – Bo kvar i lägenheten
- Ombyggnad på Fredriksdal – Allt om ombyggnaden
- Ombyggnad på Fredriksdal – Rättigheter och skyldigheter
- Ombyggnad på Fredriksdal – Hur går det till?
Stadsdelsutveckling på Närlunda

En grönskande stadsdel nära centrum
Utvecklingen av Närlunda i Helsingborg pågår sedan flera år tillbaka. Området som byggdes på 70-talet har många fina kvalitéer och mycket grönt samtidigt som det ligger nära centrum.
Närlunda är en stadsdel som vi tillsammans med boende och många andra aktörer jobbar för att utveckla. Arbetet startade redan år 2012 och kommer att pågå under flera år framöver, preliminärt till år 2032. Det går ut på att ta tillvara på det som är bra och utveckla det som behövs. Utvecklingen sker i etapper och berör hela Närlunda.
Ett bättre boende
Den långsiktiga målsättningen är att skapa en bättre boendemiljö och fler bostäder. Samtidigt gör vi också ett förnyelse- och utvecklingsarbete i form av ombyggnader och renoveringar, både invändigt och utvändigt. Det skapar en stor variation i boendeformer, något som är viktig för en långsiktigt attraktiv och levande stadsdel.
Idag har vi drygt 600 lägenheter på Närlunda och här bor omkring 1 500 personer. I framtiden planerar vi för cirka 300 nya bostäder.
Snabbfakta
Stadsdelsutvecklingen: startade 2012 – pågår.
Varför? Ta tillvara på det som är bra och utveckla det som behövs.
Särskilt fokus på: områdets barn och unga, sysselsättning, hälsa, attraktiva bostäder.
Invånare: ca 1500, varav ca 20% är barn och unga (under 20 år).
Bostäder: 600 st
Plan för nya bostäder: ca 300 st
Verksamheter: ca 400 personer är sysselsatta i området, de största arbetsplatserna är vårdcentralen, vårdboendet Kosmo och trygghetsboendet Närlunda Park.
Kommunikationer: 8 minuter till Helsingborg C med buss
Landmärke: 22 våningar höga Höjdpunkten
Fokus på sysselsättning och områdets unga
En viktig del i stadsdelsutvecklingen är sysselsättning, arbete, utbildning, samt en meningsfull fritid för barn och unga. Exempel är samarbetet med arbetsmarknadsförvaltningen, områdets aktiva Stadsdelsmammor och den populära fritidsverksamheten Block 15 som vänder sig till barn och unga i åldrarna 13–19 år.
Ny förstudie visar vägen för nästa steg
Som ytterligare ett led i den långsiktiga utvecklingen av Närlunda gör vi nu en förstudie för Närlunda Västra 1. Här ingår befintliga parkeringsplatser och Närlundavägen 2. Parallellt ser vi också över hur vi tillsammans med staden kan utveckla de gröna kvalitéerna och öppna upp stadsdelen.
Förstudien visar på vilket sätt och i vilken omfattning nya hus skulle kunna byggas. Resultatet från förstudien tar vi med oss när vi ansöker om en ny detaljplan. Detaljplanen blir nästa steg för att komplettera Närlunda med nya bostäder, samtidigt som entréerna till Närlunda utvecklas både från gång och cykelvägen och från Närlundavägen. På så sätt vill vi tillföra nya kvaliteter och välkomna till stadsdelen.
Mer om…

Nyrenoverade bostadsrätter i nybildade brf Tegelbruket
En blandning av boendeformer, olika stilar och tilltalande utomhusmiljöer ger förutsättningar för liv och rörelse och ökar trivseln. För att bidra till detta på Närlunda har vi sålt de 64 nyrenoverade lägenheterna på Närlundavägen 6 och 10 som bostadsrätter.
Intresset var stort och försäljningen av bostadsrätterna har skett i två omgångar med start i april 2019 och en andra omgång med start i oktober samma år. Det är flest treor men också några ettor.
På Närlunda finns också 27 radhus som vi successivt säljer när de blir lediga. Idag är drygt hälften sålda.

Ny multiarena med olika aktiviteter
Fritidspersonalen från den populära fritidsgården Block 15 var med och utformade den nya multiarenan som invigdes 2019. Ungdomar i området fick tycka till och ge feedback på olika förslag. Det blev en multiarena och aktivitetspark med bland annat scen, dj-bås, klätterstockar, pingisbord, spelbord och en separat plan för streetbasket och bandy.
Närlunda – en gemensam utvecklingsresa

1969–1971
Närlunda, ett klassiskt miljonprogramsområde bildades. Vi bygger drygt 500 bostäder, fördelade på 12 flerbostadshus och 27 radhus. Här ligger Helsingborgs äldsta koloniområde.
1971
Vårdcentral och vårdboende byggs.
1994
Trygghetsboendet Närlunda Park byggs.
2008
Vårdboendet byggs ut.
Juni 2011
Detaljplanen som möjliggör Höjdpunkten börjar gälla.
2012
Vi tar ett helhetsgrepp och gör en förstudie för utvecklingen på Närlunda. I december beslutas förstudien av styrelsen.
2014
För att öka variationen säljer vi successivt radhusen där de blir lediga. Höjdpunkten blir klar. Med sina 22 våningar blir det ett nytt landmärke för Närlunda och hela Helsingborg.
2015-2017
Ombyggnad badrum, allmänna utrymmen, fasader, balkonger, entréer och fönsterbyte på Närlundavägen 11,13, 15, 17.
2017
Fritidsverksamheten Block 15 startar. Helsingborgshem öppnar nytt kontor.
2018-2019
Vi gör en omfattande renovering av Närlundavägen 6 och 10.
2019
Arbetsmarknadsförvaltningen flyttar in på Närlunda. Renoveringen av östra Närlunda som gjordes i partneringsamarbete mellan Helsingborgshem och Peab nomineras till Årets bygge 2019. I maj startar försäljningen av lägenheterna på Närlundavägen 10. I juni börjar detaljplanen som möjliggör en ny förskola att gälla. Under hösten startar försäljningen av lägenheterna på Närlundavägen 6.
2020
Tillsammans med staden tar vi fram en strategi för utvecklingen av utemiljön. Inflyttning sker i lägenheterna på Närlundavägen 6 och 10. Utifrån förstudien påbörjar vi nästa detaljplan för bostäder på västra Närlunda.
2021
Närlunda firar 50 år