Trygghetscertifiering

Vi vill skapa attraktiva och välmående stadsdelar och en förutsättning för detta är att våra hyresgäster känner sig trygga och trivs i sitt boende.
Helsingborgshem har för avsikt att trygghetscertifiera i delar av vårt bestånd där vi ser att behovet är stort och där efterfrågan på åtgärderna finns. De synpunkter och önskemål vi får in via vår kundenkät Kundbarometern är viktig information för oss i detta arbete.
Trygghetscertifiering innebär att vi erbjuder ett paket av åtgärder som skapar trygghet hela vägen från bilparkeringen fram till lägenheten. Trygghetscertifieringen innehåller både standardhöjande åtgärder som medför en hyreshöjning och underhållsåtgärder som inte påverkar din hyra.
Genom att föra en öppen dialog med våra hyresgäster kan vi genomföra åtgärderna snabbt, under förutsättning att en majoritet av hyresgästerna godkänner det. Om majoriteten inte vill att åtgärderna genomförs skyndsamt så skjuts certifieringen på framtiden men dialogen fortsätter.
När en lägenhet i ett område där vi har för avsikt att trygghetscertifiera sägs upp, skrivs detta in i informationen som läggs ut i samband med att lägenheten publiceras som ledig på vår hemsida, så att den som är intresserad av lägenheten blir informerad om att trygghetscertifiering är planerad.
Fakta trygghetscertifiering
Trygghetscertifieringen är ett koncept som bygger på en metod som har använts med gott resultat i bland annat Stockholm, Göteborg och Motala. Vi arbetar utifrån teorin att inbjudande, rena och ljusa miljöer minskar skadegörelse och nedskräpning samtidigt som trivseln och tryggheten ökar hos de boende. Helsingborgshem
samarbetar med bland annat Stadsbyggnadsförvaltningen/kommunen, Polisen, BRÅ, socialjour och Länsförsäkringar för att vidga och sprida trygghetsarbetet.
Har du frågor eller önskar mer information, kontakta vårt Kundcenter.
Så här går det till
- Trygghetscertifieringen inleds med att en utbildad trygghetssamordnare systematiskt går igenom fastigheten enligt en checklista.
- Trygghetssamordnaren upprättar en handlingsplan som i detalj beskriver de åtgärder som behöver göras.
- Samtliga hyresgäster informeras om åtgärderna.
- För att en fastighet ska trygghetscertifieras behöver majoriteten av hyresgästerna godkänna åtgärderna eftersom några dem är standardhöjande och påverkar hyran.
- Åtgärderna är förhandlade med Hyresgästföreningen och hyran höjs med 100–250 kr i månaden beroende på vad som ska göras.
- Vi har en kontinuerlig dialog med boende och nyinflyttande och när en majoritet har gett sitt godkännande genomförs åtgärderna.
Exempel på trygghetsåtgärder
Bättre belysning
Belysning har flera olika uppgifter, den ska lysa upp och ge orientering samt göra att de boende känner sig trygga. Ljuset ska ge en god rumsuppfattning och belysa rätt saker. En god belysning ska inte vara bländande då det kan ta upp till 30 minuter innan du får tillbaka ditt normalseende. Vi ser till att det trapphus, källare och vind är väl upplysta och att du tydligt ser vem du möter utomhus utan att bli bländad av exempelvis entrébelysning.
Brytskydd i dörrar till allmänna utrymmen
Det vanligaste sättet att bryta upp en dörr är att flytta dörrens karm i sidled för att på så sätt frigöra låskistans låsregel från slutblecket som sitter på dörrkarmen. För att ta bort denna möjlighet monterar vi ett brytskydd. För att ett brytskydd ska vara bra ska det dels täcka hela dörrspringan i höjdled och dels ha en hakfunktion som gör att dörrbladet i stängt läge är fasthakad i karmen. Detta gör att det inte går att få in ett brytverktyg i dörrspringan och det går inte heller att flytta karmen i sidled. I trygghetscertifieringen ser vi till att dörrarna uppfyller dessa krav.
Säkerhetsklassade lägenhetsförråd
Lägenhetsförråd som inte uppfyller trygghetscertifieringens krav byter vi ut till gallerväggar av högsta säkerhetsklass. Dessa ger ett bättre skydd mot oinbjudna gäster och du ser genom maskorna om någon annan uppehåller sig i utrymmet. Den nya förrådsdörren är försedd med låsögla för hänglås med skyddskåpa vilket gör att hänglåset inte går att klippa upp. Självklart ingår ett säkerhetsklassat hänglås.
Elektroniskt passagesystem
Elektroniska passagesystem är säkrare än användandet av traditionella nycklar. Du slipper oroa dig över att nycklar ska kopieras eller att huvudnycklar kommer i orätta händer. Tappar du bort din nyckel är det enkelt att spärra den och beställa en ny. Passagesystemet används till alla gemensamma utrymmen och entréportarna förser vi dessutom med porttelefon. Vi förser även tvättstugan med ett elektroniskt bokningssystem. Du identifierar dig med din nyckelbricka vilket gör att ingen annan kommer in i tvättstugan när det är du som har bokat.
Trygga cykelparkeringar
Cykelparkeringar ska om möjligt vara placerade så att hyresgästerna har överblick över cyklarna från fastigheten. Det ska alltså gå att se cykelstället från lägenheterna vilket ställer höga krav på belysningen vid cykelställen. För att öka säkerheten på våra cykelparkeringar har alla cykelställ en fastmonterad säkerhetskedja som fästs i cykelns ramlås.
Trygghetscertifierad parkering
Många parkeringsplatser är separerade från bostadshusen. Träd, buskar och radgarage försvårar ofta möjligheten till överblick från bostaden. Åtgärderna i en trygghetscertifiering syftar till att ändra på detta samt förbättra skyltningen så att det är lättare att orientera sig.