Trygghetscertifiering

Boendemiljön, både inne och ute, ska vara utformad på ett sätt som minskar brottslighet och ökar trygghet. Trygghetscertifiering innebär att vi genomför ett paket av åtgärder som skapar trygghet hela vägen från bilparkeringen fram till lägenheten.
Så här blir det att bo i ett trygghetscertifierat hus
I ett trygghetscertifierat hus kan du som hyresgäst förvänta dig en boendemiljö med aktivitetsmöjligheter för olika åldrar. Kvällstid kommer området vara väl upplyst utan några mörka platser. I de allmänna utrymmena finns det passersystem som gör det svårare för obehöriga att komma in och bra skalskydd, till exempel brytskydd på dörrar och säkerhetsklassade förråd, som försvårar och förhindrar inbrott. De allmänna utrymmena är väl upplysta och inredda i ljusa färger.
Trygghetscertifieringen innehåller både standardhöjande åtgärder som medför en hyreshöjning och underhållsåtgärder som inte påverkar din hyra.
Från 2023 trygghetscertifierar vi enligt standarden BoTryggt2030 som är framtagen av Stiftelsen Tryggare Sverige.

Så här går en trygghetscertifiering till
- Vi inleder trygghetscertifieringen med att en utbildad och certifierad medarbetare på Helsingborgshem systematiskt går igenom fastigheten enligt Stiftelsen Tryggare Sveriges checklista.
- Utifrån checklistan upprättar vi en handlingsplan som i detalj beskriver de åtgärder som vi behöver göra för att fastigheten ska kunna trygghetscertifieras.
- Hyresgästerna i den aktuella fastigheten får information om åtgärderna. För att vi ska kunna trygghetscertifiera en fastighet behöver majoriteten av hyresgästerna, mer än hälften, godkänna de standardhöjande åtgärderna.
De standardhöjande åtgärderna är förhandlade med Hyresgästföreningen och hyran höjs med 100–250 kr i månaden beroende på vad vi behöver göra. - När mer än hälften av hyresgästerna har godkänt trygghetscertifieringen genomför vi åtgärderna tillsammans med våra entreprenörer.
Exempel på trygghetsåtgärder

Bättre belysning
I trygghetscertifieringen ser vi till att trapphus, källare och vind är väl upplysta och att utomhusmiljön också är väl upplyst utan några mörka platser.

Säkerhetsklassade lägenhetsförråd – en standardhöjande åtgärd
Vi byter ut lägenhetsförråd som inte uppfyller trygghetscertifieringens krav mot gallerväggar av hög säkerhetsklass. Dessa ger ett bättre skydd mot oinbjudna gäster och du ser genom maskorna om någon annan uppehåller sig i utrymmet. Självklart ingår ett säkerhetsklassat hänglås när vi trygghetscertifierar.
Brytskydd i dörrar till allmänna utrymmen
Det vanligaste sättet att bryta upp en dörr är att flytta dörrens karm i sidled. För att ta bort denna möjlighet monterar vi i trygghetscertifieringen ett brytskydd. Brytskyddet täcker hela dörrspringan i höjdled och har en hakfunktion som gör att dörrbladet i stängt läge är fasthakad i karmen. Detta gör att det inte går att få in ett brytverktyg i dörrspringan och det går inte heller att flytta karmen i sidled.

Elektroniskt passagesystem – en standardhöjande åtgärd
Elektroniska passagesystem är säkrare än vanliga nycklar. Brickan kan inte kopieras och det är enkelt att spärra den om du skulle tappa bort den.
Passagesystemet används till gemensamma utrymmen och entréportarna förses med porttelefon.
Tvättstugan får ett elektroniskt bokningssystem. Du identifierar dig med din nyckelbricka vilket gör att ingen annan kommer in i tvättstugan när det är du som har bokat.

Trygga cykelparkeringar – standardhöjande åtgärd
Cykelparkeringar ska om möjligt vara placerade så att hyresgästerna, verksamma och besökare har uppsyn över cyklarna. För att öka säkerheten har alla cykelställ på våra trygghetscertifierade cykelparkeringar en fastmonterad säkerhetskedja som fästs i cykelns ramlås.
Trygg parkering
Många parkeringsplatser är separerade från bostadshusen. Träd, buskar och radgarage försvårar ofta möjligheten till överblick från bostäderna. Åtgärderna i en trygghetscertifiering syftar till att ändra på detta samt övriga aspekter som påverkar säkerheten och tryggheten. Underjordiska garage ska vara inredda i ljusa färger och vara överblickbara.
Färre inbrott i trygghetscertifierade fastigheter
Åtgärderna i ett trygghetscertifierat hus ger förutsättningar för minskad brottslighet och ökad trygghet och vi ser goda effekter i de fastigheter och de områden där vi har trygghetscertifierat. Det är däremot viktigt att poängtera att en trygghetscertifierad fastighet inte utgör en garanti för att brott aldrig kommer ske eller att någon inte kommer känna sig otrygg.
Under 2022 trygghetscertifierade vi kvarteret Flanken 1 på Fredriksdal. Vår kundenkät visade i mars 2023 på en positiv utveckling när det gäller tryggheten i kvarteret. Till exempel var 67 % nöjda eller mycket nöjda med säkerheten i förråden. Siffran var 48 % den förste januari året innan. Andelen hyresgäster som var nöjda eller mycket nöjda med belysningen ökade med 15 % efter trygghetscertifieringen och andelen hyresgäster som känner sig trygga i bostadsområdet ökade med 11 %.
Enligt Stiftelsen Tryggare Sverige finns det även goda erfarenheter av trygghetscertifierade fastigheter i andra länder. Studier från Storbritannien och Nederländerna visar att inbrotten har minskat med cirka 90 procent i nyproducerade fastigheter. I befintlig bebyggelse är minskningen cirka 60–70 procent.
Fakta trygghetscertifiering
Sedan starten 2013 har Helsingborgshem trygghetscertifierat 59 fastigheter i 17 stadsdelar med sammantaget 4 577 lägenheter. (2022)