Trädgårdsåret – info och tips

Våra trädgårdsmiljöer är en viktig del av ditt boende och vi vill att de ska upplevas trygga och trivsamma samtidigt som de är funktionella. Vi har en egen trädgårdssupport som med ledorden attraktivt och välvårdat tar hand om det gröna i våra bostadsområden.
Under perioden april-oktober utökar vi gruppen med säsongsanställda och har fokus på vårstädning, ogräsrensning, häckklippning samt beskärning av buskar och träd. Samtidigt har vi anställda som jobbar med nyplanteringar samt att göra om rabatter där växter behöver bytas ut.
För våra hyresgäster med uteplats är den en värdefull del av boendet. Många av våra hyresgäster lägger ner ett stort arbete på sina uteplatser med tillhörande täppa – till glädje för dem själva så väl som för grannarna i området.
Vår
Trädgårdsupportens arbete mars – april

Dags för vårstädning! Löv låter vi vara kvar i en del rabatter om det inte handlar om tjocka ansamlingar. Löven förmultnar och höjer mullhalten och förbättrar jordstrukturen. Gratis gödsel alltså.
Vi gör en första ogräsrensning och klipper ner de flesta perenner samt gödslar.
Trädgårdssupporten ansvarar också för att ta bort vintergrus och blåsa bort löv från hårdgjorda ytor som gångar och entréer. Sopmaskinen börjar vi köra i mars/april beroende på vädret. Vi vill inte ta bort gruset för tidigt om det fortfarande kan bli risk för halka.
Bevattning av nyanlagda rabatter startar.
Tips till dig med trädgård mars – april
Vänta till slutet av mars med att klippa ner perennerna i dina rabatter. Mars innebär ofta snabba väderomslag och de vissna delarna skyddar årets skott mot kyla. Klipp ner renset i bitar och låt ligga kvar i rabatten som näring och jordförbättring.
Gödsla med kogödsel för långtidsverkande energi/näring och jordförbättring. Mylla ner kogödsel mellan plantorna och lägg ett lager, ca 5 cm tjockt, ovanpå. Rhododendronbuskar ska gödslas först efter blomning och då med speciell rhododendrongödsel.
Mossbehandla din gräsmatta och rengör vid behov plattorna på din uteplats med högtryckstvätt.
Vänta in i april med att klippa ner prydnadsgräs. Fjärilsbuske (egentligen syrenbuddleja) är en populär buske i våra radhusträdgårdar och ska klippas ner vid denna tid, gallra äldre grenar vid behov. Man brukar säga att när björkarnas blad ser ut som musöron ska man klippa ner rosorna. Ta reda på vad du har för rosor. Rabattrosor, klätterrosor och buskrosor klipps inte ner på samma sätt.
Maj
Har du tulpaner i rabatterna? Knipsa av blomman när den har blommat över och låt resten vissna ner så är chansen större att det blommar nästa vår igen.
Sommar
Trädgårdsupportens arbete i juni

Två till tre veckor innan midsommar sätter vi igång med häckklippningen i våra områden.
Juli – augusti
Efter häckklippningen fortsätter vi med ogräsrensningen i rabatterna och klipper ner tidigblommande perenner för att öka chansen till en andra blomning under sensommaren.
I juli påbörjar vi beskärning av träd och buskar som ska beskäras under den så kallade JAS-perioden (juli, augusti, september) t ex prydnadskörsbär och magnolia.
I slutet av augusti och början på september gödslar vi med höstgödsel i de rabatter som är i behov av det. Vi använder enbart miljövänlig gödning.
Tips till dig med trädgård i juni

Klipp din häck innan midsommar. Klipp häcken smalare upp till så att solstrålarna når även längst ner på plantorna. På detta sätt får du en kraftig, fin häck. Avenbok och tuja måste växa till önskad höjd innan du klipper toppskottet. När toppskottet väl är klippt kommer plantan inte bli högre, bara bredare.
Beroende på väder kan du behöva vattna nyplanterade rabatter. Gräsmattor behöver klippas ungefär en gång i veckan. Gödsla vid behov.
Juli – augusti
Klipp av vissna blomställningar och en bit av bladverket på tidigblommande perenner för att öka chanserna för en andra blomning under sensommaren. Perenner som gärna blommar om är jättedaggkåpa, olika sorters nävor och stäppsalvia.
Fortsätt vattna nyplanterade rabatter och klipp gräset.
Höst
Trädgårdssupportens arbete i september

Nu är det dags för en andra häckklippning. Om det behövs klipps också blommande buskar annars beskärs de i början av kommande år.
Vi planterar lökväxter som t ex tulpaner, krokusar och narcisser.
Vi ogräsrensar tills det är dags för höststädning.
Vi nyplanterar in och oktober beroende på väder och planerade projekt.

Oktober
Under höststädningen går vi varsamt fram. Nedfallna löv gör mest nytta om det får ligga kvar och förmultna i rabatter och gräsmattor.
Tips till dig med trädgård i september
Se över din häck och putsa gärna genom att jämna till sommarens tillväxt. Detta ger en prydlig vintersiluett.
Nu är det dags att tänka på en blommande vår. Tulpanlökar kan du gräva ner så länge det går att gräva i jorden. Snödroppar, påskliljor och andra narcisser ska du gräva ner så snart de finns att köpa ute i handeln. De torkar snabbt i butikerna och behöver längre tid på sig att bilda rötter än vad tulpaner gör. Du behöver inte ha trädgård för att plantera vårlökar. Lökarna går nämligen precis lika bra att gräva ner i krukor.

Så kallad lasagneplantering är ett smart sätt att få en lång blomning i samma kruka utan att behöva plantera om den. En lasagneplantering är precis som det låter en plantering i flera lager där man lägger senblommande lökar i botten, till exempel tulpaner, följt av ett lager jord. Sedan mellanblommande lökar, till exempel narcisser, följt av ett lager jord. Det översta lagret är tidiga lökar, till exempel krokus. Avsluta med jord. Vattna lökarna vid plantering men var sedan sparsam med bevattningen. Förvara gärna krukan frostfritt, svalt och torrt. Det går också bra att täcka krukan med en säckväv för att skydda den från den värsta kylan.
Plocka fram krukan när solen börjar värma i januari-februari för att få igång lökarna och sedan blomningen.
Nu är den bästa tiden att nyplantera speciellt om du tänker plantera vårblommande träd, buskar och perenner. Det regnar mycket under hösten och växterna får lång tid på sig att etablera sig. Dessutom kan det vara skönt att plantera på hösten istället för på våren då det är så mycket annat som ska göras i trädgården.
Oktober
Under höststädningen går vi varsamt fram. Nedfallna löv gör mest nytta om det får ligga kvar och förmultna i rabatter och gräsmattor. Kratta inte ihop nedfallna löv och kör till tippen. Sprid löven över gräsmattan och kör över med gräsklipparna. Hur kul som helst när löven yr runt en. Maskarna drar ner bitarna i marken och du får en välmående gräsmatta.
Vinter
Trädgårdsupportens arbete från december till februari

I början av året ägnar sig Trädgårdssupporten åt att beskära buskar och träd samt att fälla träd. När vi tar bort växtlighet görs detta alltid efter noga överväganden. En varierad utemiljö med en genomtänkt växtlighet är viktigt för allas välbefinnande, för luftkvaliteten och för en biologisk mångfald. Träd som angripits av t ex röta måste tas bort efter som de utgör en säkerhetsrisk.
Det är viktigt att gallra i buskage och i en dunge med flera träd så att de bästa exemplaren får mer plats och näring att växa.
Buskar t ex behöver beskäras ner så att de får växa upp igen och ge en rikligare blomning.
Trädgårdssupporten jobbar under vintern även med planering, designframtagning och rekrytering av säsongspersonal inför kommande säsong.
Tips till dig med trädgård från december till februari
Under vintern kan det vara bra att skydda känsliga växter som t ex rosor. Klipp ner julgranen istället för att kasta den och lägg grenarna i rabatten. Grenarna skyddar både mot stora temperaturväxlingar och mot vinterblöta som kan göra att växten dör av tjältorka eller ruttnar.
Beskärning av träd till exempel äppelträd kan göras i januari/februari bara inte temperaturen är lägre än 10 minusgrader. Tänk på att en del träd är känsliga och bör beskäras under JAS-perioden dvs juli, augusti och september.
Blommande buskar såsom schersmin kan gallringsbeskäras i februari.
Januari/februari är perfekta månader att planera rabatter och odlingar.