Hoppa till innehåll

Älskad och trygg – samtalsgrupp för föräldrar

Marwa, Diana, Mohamad och Helen.

Marwa, Diana, Mohamad och Helene som startat den nya samtalsgruppen.

Från att själva ha varit deltagare i en samtalsgrupp vill de nu sprida sina erfarenheter till andra föräldrar. Helene från Rädda barnen och föräldrarna Mohamed, Diana och Marwa har tillsammans startat samtalsgruppen Älskad och trygg. 

Upplägget grundar sig i Barnkonventionen 

– Samtalsgruppen går ut på att vi tillsammans gör övningar utifrån varje tema och då har reflektionsövningar om temat. Allt vi gör utgår från Barnkonventionen och barns rättigheter, säger Helene. 

– När det kommer ny information från Barnkonventionen kan vi genom den här gruppen hålla alla föräldrar uppdaterade om det senaste. Något som vi också tagit med oss från tidigare samtalsgrupp är att vi kommer utvärdera. Vid varje ny träff kommer vi att prata och reflektera över vad vi tog med oss från vår senaste träff. Om det är något som föräldrarna har tagit med sig som de vill prata om till exempel, säger Mohamad. 

Öka kunskapen om barns rättigheter 

– Vi som startat samtalsgruppen kommer från olika länder men har ändå så mycket gemensamt. Hur vi uppfostrar våra barn och hur vi tänker. Det är viktigt för oss som kommit till ett nytt land att vi vet våra barns rättigheter, säger Marwa. 

Utifrån temat som väljs ska föräldrarna göra olika övningar, reflektera och diskutera. 

– I vår grupp finns det plats för att lyfta viktiga frågor som handlar om våra barn men också om andras erfarenheter med deras barn. Det ska bli intressant och roligt att få träffa andra föräldrar som bor i området, säger Diana.

Fem teman  

  • Barnkonventionen 
  • föräldrars ansvar 
  • lek, vila och fritid 
  • konflikter  
  • tonåren 

Vill du veta mer?

Nästa omgång startar i slutet av april/början på maj och håller till på Planteringen. Kontakta Helene på Rädda barnen om du vill veta mer och anmäla dig till gruppen. Helene.Hedberg@rb.se