Hoppa till innehåll

Husfasader i Ödåkra får ny färg som livar upp

Husen som är av typen BoKlok byggdes år 1997 och målades ursprungligen med en så kallad slamfärg av typen faluröd färg och målades om med samma färg 2010. I år, tio år senare, är det dags att måla om igen och denna gång med en ny mer hållbar typ av färg.

-Slamfärgen blir väldigt urlakad efter ett antal år. Nu 2020 så använder vi en ny typ av färg på trä men som redan är väl beprövad för puts. Det är faktisk grundaren till silikatfärg som kom till i slutet 1800-talet. Färgen är väldigt väderbeständig och hållbar, berättar Marwan Abdullah från LP-måleri som har målat på uppdrag av Helsingborgshem. Vi använde samma färg på de så kallade lärkhusen på Dalhem som målades om för fem år sedan och de är lika fina ännu, fortsätter Marwan.

Mer om silikatfärg

Trä är ett levande och exklusivt material från naturen. För att träet ska bibehålla sin naturliga skönhet måste det skyddas mot fukt, UV-strålning och kemisk och biologisk påverkan. Silikatfärg är fri från lösningsmedel, mjukgörare och konserveringsmedel och består av oorganiska bindemedel, mineraliska fyllnadsmedel och oorganiska färgpigment. Färgen är väderbeständig och hållbar och med sitt typiska matta utseende och de helt oorganiskt pigmenterade färgen är den perfekt för underhåll, skydd och design av byggnader.