Hoppa till innehåll

Hyran 2023: Helsingborgshem tar hjälp av Hyresmarknadskommittén

Hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Helsingborgshem har pågått under ett par månader men parterna ligger fortfarande långt ifrån varandra och därför vänder sig Helsingborgshem till Hyresmarknadskommittén.
– Vi behöver hjälp att komma vidare i förhandlingen och att tolka den nya nationella överenskommelsen för hyressättning, säger Tor Berger, förhandlingsansvarig.

Varje år förhandlar vi hyran för våra hyresgäster med Hyresgästföreningen. Inför årets förhandlingar har en nationell överenskommelse mellan Sveriges Allmännytta, Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Sverige slutits. Den så kallade Trepartsöverenskommelsen, som ger rekommendationer för de årliga förhandlingarna.

– I förhandlingen med Hyresgästföreningen ligger vi långt ifrån varandra och har olika sätt att tolka det nya sättet att förhandla hyran, därför vänder vi oss till Hyresmarknadskommittén, fortsätter Tor Berger.

Med den högsta inflationen sedan 90-talet, stigande räntor och ökade priser för el och energi samt material, står samhället inför stora kostnadsökningar. Självklart får det aktuella läget även påverkan på oss.

– Vi förväntar oss inte att kompenseras fullt ut för våra ökade kostnader, men de senaste årens höjning som varit på nivåer runt 1–2 procent är inte tillräckliga. I år har vi lämnat ett yrkande på att hyrorna ska höjas med 6,2 procent från den 1 januari 2023, avslutar Tor Berger.

Hyresgästföreningen har inte kommit med ett officiellt motbud.

Alla hyresgäster har fått information om detta via Mina sidor på helsingborgshem.se