Hoppa till innehåll

Kalasstämning när Drottninghög firade Bopriset

De som bor på Drottninghög trivs i sina kvarter. Cirka 400 kom till den skirt sommargrönskande Körsbärslunden onsdagen den 29 maj för att fira Bopriset 2018.

Att det är just Drottninghög som fått det prestigefulla priset är ingen slump.

Priset tilldelas Helsingborgshem och Drottninghög för att man har rustat upp och utvecklat det klassiska miljonprogramsområdet med stor respekt för de boendes villkor och önskemål.

– Ja, vi har verkligen jobbat hårt för att det här ska bli bra. Vi pratar med hyresgästerna varje dag, lyssnar på deras berättelser, vad de vill med sitt område och vad de saknar. Vi har fått både ris och ros, säger Emila Bisanovic, kundansvarig på Helsingborgshem.

Bopriset – till minne av Josef Frank, på 100 000 kronor, är instiftat av Boinstitutet med syftet att uppmärksamma ett attraktivt bostadsbyggande med kvalitet för alla.

– Vi vill fira vinsten med våra hyresgäster. De är i högsta grad delaktiga i vår vinst, säger Niki Radjenovic, bostadschef på Helsingborgshem.

Förutom till kalasfirandet i onsdags, ska Helsingborgshem, i samarbete med Drottninghögsbadet, använda prissumman till att erbjuda områdets barn simskola under sommaren. Även vuxensim finns på schemat. Just nu renoveras badet men kommer att öppna så snart underhållet är klart.

– Här på området bor det många barn, så det är en riktigt bra present, som vi tror många uppskattar, säger Niki Radjenovic.

Varför trivs du på Drottninghög?

Ute i vimlet bland ballonger, popcornstrutar, spunnet socker, tårta och en glad orkester frågar vi några av hyresgästerna varför de trivs på sitt Drottninghög.


Milan Miovic, 88, bor i en trea på bottenvåningen, har bott på samma gata i 46 år:
– Det här är bästa stället i stan! Jag kan inte komma på något alls som är dåligt här. Lugnt och fint och folk är trevliga.


Sadete Salihi, 58, bor i en fyra på andra våningen sedan 13 år tillbaka:

– Jag trivs jättebra här. Det är roligt att bo här och det har börjat bli väldigt fint i området. Min lägenhet är också jättefin. Det är roligt att bo här.

Jonas Hallström, 44, och dotter Paulina, 11, bor i en trea på bottenvåningen där de bott sedan Paulina var nyfödd. Jonas är nattvandrare i området:
– Det bästa med Drottninghög är närheten till allt. säger Jonas. Och grönskan. Kontakten med grannarna är jättefin. Här bor många äldre som har bott här ända sedan området byggdes. Man har heller aldrig tråkigt här, oavsett om man är äldre eller yngre, det ordnas mycket olika fritidsaktiviteter.
– Det bästa är att det är nära till Drottninghögsbadet, säger Paulina.

Systrarna Arieta Berisha, 35, och Shpersa Qestaj, 34, delar en fyra på andra våningen sedan ett år:
– Det är jättebra för barnen här, säger Shpersa. Alla känner alla. Vi trivs jättebra.