Hoppa till innehåll

Maria skapar blomsterparadis på nya balkongen

Maria står ute på balkongen och tar hand om sina blommor.

Efter 11 år i lägenhet utan balkong flyttade Maria Frank till en nybyggd lägenhet på Högasten där blomsterintresset äntligen kan blomma ut.
– Att gå ut på balkongen och plocka dahlior till buketter är underbart. När balkongen är så här stor vill jag nyttja den till max. Den är ju till och med större än det ena rummet, säger Maria som flyttade in i december förra året.

Maria Frank hade letat efter en större lägenhet länge när erbjudandet om boendeförtur till en nybyggd lägenhet på Högasten dök upp. Planlösningen, hyran och närheten till stranden avgjorde och precis innan jul förra året gick flyttlasset från Wilson Park till det nybyggda flerfamiljshuset längs Planteringsvägen.

– Jag är uppvuxen på Ättekulla och har gått i skolan i denna del av stan så jag känner till området väl. I somras var det underbart att ha så här nära till stranden. Det enda negativa med läget är att jag aldrig har behövt putsa fönster så ofta som nu. På grund av sanden och saltvattnet har jag säkert putsat dem sex gånger sedan jag flyttade hit. Jag är tacksam över de nya, moderna fönstren som går att öppna inåt, konstaterar Maria.

Inrednings- och blomsterintresset går inte att ta miste på. Den nya trerummaren är smakfullt inredd med vitt och grått som basfärger. Små färgklickar i form av prydnadsföremål, krukväxter och blomsterarrangemang är utplacerade i hela trerummaren och ger en varm och ombonad känsla.

Vardagsrum

Blommor i låg vas

– Jag kunde inte påverka materialval och fast inredning i lägenheten. Men det gör ingenting. Jag gillar standarden och tycker färgerna är stilrena. Hade jag fått välja hade jag nog gjort liknande val ändå. Jag kan välja att installera tvättmaskin, torktumlare och diskmaskin själv men det har jag inte gjort. Jag gillar tvättstugan som ligger i markplan. Det känns tryggt att gå ner där. Och att badrummet har duschdraperistång i stället för duschvägg är inget jag har tänkt på. Jag är så glad att slippa det inbyggda 50-talsbadkaret i den förra lägenheten, säger Maria och skrattar.

Trots att det är i mitten av september dras blicken ut till den stora balkongen. Praktfulla dahlior blommar för fullt.

– På Wilson Park hade jag ingen balkong så då fick jag hålla mig till krukväxter och till att ta sticklingar från palettblad. Jag började planera för balkongen direkt efter att kontraktet var klart och i våras blev det minsta rummet, som jag använder som kontor, perfekt till för- och fröodling, berättar Maria.

Till sina dahlior har Maria och en kompis byggt en stor planteringslåda eftersom hon inte hittade en med rätt mått.

– Dahliaknölarna ska jag förvara i förrådet under vintern och i lådan ska jag snart gräva ner tulpanlökar. Jag vill att det ska blomma året runt, avslutar Maria.

Inspireras av Maria på Instagram: @mariafr87. Nedan är hennes favoritdahlia som heter Frost nip.

Är du intresserad av att flytta till en nybyggd lägenhet? Just nu hyr vi ut Stadskvarteret på Drottninghög. Befintliga hyresgäster har boendeförtur. Läs mer om lägenheterna i Stadskvarteret här.

Dahlian Frost nip