Hoppa till innehåll

Wall of Kindness, vänlighetens vägg, öppnar på Planteringen

På fredag morgon klockan nio öppnar Helsingborgs egen Wall of Kindness, Vänlighetens vägg, på Planteringen. Tanken är att den som har en jacka över enkelt ska kunna lämna den på väggen. Och att den som behöver en jacka ska hitta sig en ny. 

Den specialbyggda gröna väggen är full med krokar där vem som helst hänga en jacka de inte använder. Förhoppningen är att någon som behöver får en ny jacka.

– Ett initiativ som Wall of Kindness är både återbruk och en fantastiskt fin möjlighet att föra människor närmare varandra genom att göra det lättare att ge, och få, berättar Dragana Curovic, bosocial utvecklare på Helsingborgshem, som varit med och sytt ihop initiativet, tillsammans med Skåne Stadsmission.

Vänlighet och omtanke
Själva idén till Wall of Kindness kommer ursprungligen från Iran, ett medborgarinitiativ som sedan plockats upp av flera städer i Sverige, bland annat Malmö och Lund, även där i samarbete med Skåne Stadsmission. På fredag och en månad framåt, 15 februari till 15 mars, är det alltså dags för Helsingborg att få sin egen vägg av mellanmänsklig vänlighet och omtanke.

– Väggen finns på Wienertorget, på Planteringen. Här fanns det en tillgänglig plats. Vi tyckte också det var Planteringens tur att stå värd för ett av våra evenemang och kanske kan det få några helsingborgare att upptäcka en ny stadsdel i sin stad, säger Dragana Curovic.

Ta ansvar
En tanke som delas av Skånes Stadsmission:
– Med Wall of Kindness blir kretsloppet från dem som har över till dem som behöver tydligt och enkelt. Det påminner människor om hur lätt det är att dela med sig och ta ansvar för varandra, säger Alireza Mobasheri, projektledare för Skåne Stadsmissions gåvoinlämning.

Själva väggen är 2,5 meter bred och 1,20 meter hög, större delen under skyddande tak. Förhoppningen är att många från runt om i Helsingborg kommer och lämnar en jacka.

Skänks vidare
Varje dag kommer personal från Helsingborgshem att titta till väggen och göra plats för nya jackor. En gång i veckan kommer personal från Skåne Stadsmission och hämtar jackor som ingen tagit med sig hem och som samlats ihop i en näraliggande lokal. Dessa jackor ska sedan delas ut till behövande av Skåne Stadsmission. De ska alltså inte säljas vidare, utan skänkas.

Fakta Wall of Kindness
När? 15 februari till och med 15 mars
Var? Wienertorget, Planteringen, Helsingborg
Vad? Ge en jacka om du har över – ta en jacka om du behöver.
OBS! Vi har tyvärr inte möjlighet att ta emot andra plagg än jackor och kappor på Wall of Kindness.

Kontaktpersoner:
Helsingborgshem: Dragana Curovic, bosocial utvecklare
Skåne Stadsmission: Alireza Mobasheri, projektledare för Skåne Stadsmissions gåvoinlämning.