Hoppa till innehåll

Senaste nytt efter branden på Närlundavägen 13

Efter branden på Närlunda – 41 hushåll kan flytta tillbaka på torsdag morgon.
I helgen har arbetet med att sätta upp stöttor i de tio lägenheterna närmast den brandskadade pågått för fullt. Nu har vi fått information om att det är säkert för 41 av 65 hushåll att flytta tillbaka hem från och med torsdag morgon kl. 08.00, den 28 september. Arbetet med att sätta stöttor pågår till och med onsdag.

När det gäller de som bor i de tre yttersta lägenheterna på respektive våningsplan, totalt 24 lägenheter, kommer det att dröja längre tid innan återflytt kan ske. Det beror bl a på renovering efter rök- och vattenskador. Vi kontaktar nu dessa hushåll för att hjälpa dem med evakueringslägenheter där de sannolikt kommer att behöva bo i flera månader. (Måndag 25 september kl. 15.30)

 

TIDIGARE INFORMATION MED ANLEDNING AV BRANDEN PÅ NÄRLUNDA

Måndag 25 september kl. 11.00

I helgen har arbetet med att sätta upp stöttor i de tio lägenheterna närmast den brandskadade pågått för fullt. Idag på förmiddagen fick vi besked från våra entreprenörer att arbetet tar lite längre tid än beräknat.

Under eftermiddagen hoppas vi kunna ge besked om när du kan flytta tillbaka till din lägenhet. Vi återkommer alltså igen under eftermiddagen.

Stort tack för din förståelse i denna ovanliga och påfrestande situation. Många boende har också hjälpt varandra och visat varandra stor omtanke. Tack!

Fredag 22 september kl. 14.30

Många hyresgäster har nu varit inne i sina lägenheter för att hämta sina viktigaste tillhörigheter. I början av nästa vecka kan vi ge information om när de flesta kan flytta tillbaka. Det kommer att dröja längre för de hyresgäster som bor närmast den brandskadade lägenheten.

Skulle något akut uppstå under helgen; ring vårt journummer 042-20 82 00.

Fredag 22 september kl. 13.00

Många av de boende på Närlundavägen 13 behöver komma in i sina lägenheter för att hämta nödvändiga och praktiska saker.

Vi kommer under dagen att ge alla hyresgäster möjlighet att hämta personliga tillhörigheter enligt ett schema och i sällskap av personal från Helsingborgshem då återflytten drar ut på tiden.

Av säkerhetsskäl kan hämtning enbart ske i begränsad omfattning. Anledningen är att huset måste vara säkert att vara i, vilket vi först kan garantera när stöttorna i de tio lägenheter är på plats.

För att få komma in i lägenheterna behöver alla kunna legitimera dig. Detta är för att inte obehöriga personer ska komma in i huset. Många undrar när man kan flytta in igen. I början av nästa vecka kan vi ge mer information. Det kommer att dröja längre för de lägenheter som ligger närmast den skadade lägenheten.

Vi förstår att detta är en påfrestande och svår situation. Det är en ovanlig händelse och vi gör allt för att hjälpa till på ett så bra sätt som möjligt. 

Torsdag 21 september kl. 13.45

Den tekniska undersökningen visar att tio lägenheter behöver stadgas upp med ”stöttor” (stämp) som en försiktighetsåtgärd. Arbetet startar omgående och kommer att pågå hela helgen.

Detta innebär att ingen kommer att kunna flytta tillbaka förrän tidigast i början av nästa vecka. Helsingborgshem kontaktar nu samtliga hyresgäster i det aktuella huset via mail, sms eller telefon.

Onsdag 20 september kl. 15.00

Den tekniska undersökningen tar tyvärr längre tid än beräknat vilket gör att vi i dagsläget inte kan ge någon information om när boende kan flytta tillbaka hem. Vi hoppas kunna ge mer information om detta på torsdag förmiddag. Undersökningen görs som en försiktighetsåtgärd för att säkra den tekniska konstruktion.

Onsdag 20 september kl. 11.30

Under förmiddagen har vi försökt att nå alla hyresgäster på Närlundavägen 13. Vi har fortfarande information att ge. Det handlar bland annat om att man har möjlighet att komma in och hämta personliga tillhörigheter.

För boende i de tre yttersta lägenheterna på respektive våningsplan behöver vi också nyckel till respektive lägenhet för att kunna komma in och göra en mer omfattande besiktning av de bärande väggarna och sätta stöttor som en försiktighetsåtgärd.

Vi uppmanar därför de hyresgäster som vi inte haft kontakt med idag, onsdag den 20/9, att själva kontakta oss så snart som möjligt.

Onsdag 20 september kl. 10.00

Hyresgästerna får tillbringa ytterligare minst en natt på tillfälligt boende.

Den tekniska undersökningen på Närlundavägen 13 pågår fortfarande. Besiktningen görs av entreprenörer och vid lunchtid kommer vi att ha information om eventuella åtgärder men vi vet redan nu att inga hyresgäster kommer att kunna flytta tillbaka under dagen. Detta beror på att lägenheterna närmast den brandhärjade lägenheten måste stagas upp dvs husets konstruktion måste säkras. Uppstagningen blir klar tidigast imorgon och vid 15-tiden idag vet vi mer.

För boende i de tre yttersta lägenheterna på respektive våningsplan, totalt 24 lägenheter, kommer det att innebära en längre tid i tillfälligt boende. Det beror bl a på vattenskador och röklukt. Vi jobbar för att man ska kunna flytta tillbaka så snart som möjligt.

Vid kl. 09.30 idag började vi ge möjlighet för de boende att komma in och hämta grejer i sina lägenheter. Tyvärr är det inte möjligt att komma in i de 24 lägenheterna närmast den brandhärjade lägenheten.

Information hittar du fortlöpande här:

Vi kommer att informera fortlöpande på hemsidan, via kundservice, 042-20 80 00, och via vår personal på områdeskontoret på Närlundavägen 11.

Media hänvisas till Åsa Cullborn, projektledare kommunikation, tel. 0730-700454

Tisdag 19 september kl. 21.00

De hyresgäster som fick evakueras i samband med lägenhetsbranden natten till tisdag har nu alla fått ett tillfälligt boende – antingen genom egna kontakter eller med vår hjälp. Den provisoriska samlingslokalen på Närlundavägen 15 har stängts ner och vi finns nu tillgängliga på vårt ordinarie områdeskontor på Närlundavägen 11 från onsdag kl. 08:00 dit alla är välkomna med frågor. Det går också bra att ringa vår kundservice, 042-20 80 00, på ordinarie telefontider eller följa utvecklingen här på hemsidan. Under morgondagen vet vi mer om när de hyresgäster som evakuerats kan få tillgång till sina lägenheter igen.

Tisdag 19 september kl. 16.oo

Efter den lägenhetsbrand som inträffade på Närlundavägen 13 natten till tisdagen är den tekniska undersökningen nu avslutad och vi har fått information om att de boende i den berörda fastigheten inte kan flytta tillbaka under dagen/kvällen. Det beror på brandlukt, vattenskada och att strömmen är borta. Dessutom måste vi säkra bärigheten i hela huset.

Vi har ordnat tillfälliga bostäder med ca 220 sängplatser och håller just nu på att ge berörda hyresgäster information om var man kan bo och hur man ska hämta nycklar. Vi hjälper också till att lösa praktiska saker såsom mat, lakan, handdukar och olika transporter etc.

Vi vet i dagsläget  inte när de berörda hyresgästerna kan flytta tillbaka men vi gör allt vi kan för att det ska gå så snabbt som möjligt.

I samlingslokalen på Närlundavägen 15 finns vår personal på plats fram till kl. 21 ikväll. Securitas närvaro i området har förlängts till kl. 16 imorgon eftermiddag.

Tisdag 19 september kl. 09.45

Explosion i samband med brand i lägenhet på Närlundavägen 13

Idag, tidigt på morgonen den 19 september, uppstod en kraftig explosion i samband med en brand i en lägenhet på våning 5 på Närlundavägen 13 i Helsingborg.

Lägenheten totalförstördes och de som bor i huset har evakuerats. Enligt uppgifter från Polisen har en person omkommit. Vi känner med den omkomna personens nära och kära och gör vad vi kan för att finnas till hands för våra boende på Närlunda.

Just nu pågår en teknisk undersökning av huset.

Vi har öppnat en samlingslokal på Närlundavägen 15 och har personal på plats fram till kl. 21 ikväll för att ta hand om boende. Securitas kommer också att finnas på plats i området från kl 18-06, imorgon bitti. Det är en både en åtgärd för att skapa trygghet och kontakter.

Vi undersöker omfattningen av skadorna i närliggande lägenheter och åtgärdar akuta skador i huset.

Frågor från våra hyresgäster hänvisas till vår kundservice, tel. 042-20 80 00.