Hoppa till innehåll

Fantastiska dagar och härliga minnen: Så var H22 City Expo på Drottninghög

Den 35 dagar långa stadsmässan H22 City Expo är nu avslutad. Helsingborgshem har haft huvudansvar för H22 på Drottninghög. Det har varit fantastiska dagar som gett många oförglömliga upplevelser och härliga minnen.

Den 30 maj – 3 juli, 2022, bjöd Helsingborg Stad in världen att ta del av stadens hållbara och innovativa samhällslösningar under internationella stadsmässan H22 City Expo. Drottninghög som är ett klassiskt miljonprogram i förändring var ett huvudområde. Det innovativa och dialogbaserade förhållningssättet har genererat intresse utanför landets gränser och under H22 City Expo bjöds besökarna in att se utvecklingen på plats.

– Vi har tagit emot många studiebesök – allt från branschfolk till kommuner och människor från när och fjärran. Vi har också välkomnat helsingborgare som besökt Drottninghög för första gången och på så vis upptäckt en ny stadsdel i sin egen stad. Jag är oerhört stolt och glad över all positiv feedback vi har fått, berättar Sofie Lilja, som ansvarat för genomförandet på Drottninghög.

Drottningshögborna har på många olika sätt bidragit till en positiv upplevelse för våra besökare under H22.

– Jag vill verkligen tacka alla invånare på Drottninghög. De har hejat, visat vägen och svarat på frågor. Det har skapat en positiv och varm känsla som verkligen bidragit till helhetsintrycket, fortsätter Sofie Lilja.

Sedan 2011 driver Helsingborgshem stadsdelsutvecklingsprojektet DrottningH tillsammans med Helsingborgs stad. Det är ett långsiktigt projekt som pågår fram till år 2035.

– H22 City Expo har gett ny energi i arbetet och jag upplever att många helsingborgare har utvecklat sin bild av Drottninghög. Nu ser vi fram emot att fortsätta utveckla Drottninghög tillsammans med Helsingborgs stad och alla som bor här, avslutar Mikael Åberg, projektledare stadsdelutveckling Helsingborgshem.

Förlängda höjdpunkter från H22 City Expo på Drottninghög

Drottninghög var ett av fyra huvudområden under H22 City Expo och temat för området var Co-creation. Här fick besökarna se och uppleva hur stadsdelen utvecklats i samråd med de boende. Nytänkande samarbete och dialog med invånarna gör Drottninghög till en förebild för smarta städer. Tre av höjdpunkterna kan du fortfarande ta del av:

  • Välkommen hem till 1972 – retrolägenheten inredd med tidsenliga detaljer från 70-talet. 
  • Välkommen till IKEA – DM: Drottninghögs nya mötesplats med stadsodling, evenemang och marknad. 
  • Upptäck det nya Lekstråket som binder samman Drottninghög och Fredriksdal – här hittar du lekplatser med allt från dinosaurier på Fredriksdal till drakar och prinsessor på Drottninghög. 

Läs mer:

H22 i bilder – dagarna vi minns