Hoppa till innehåll

Husensjö 40 år – hur är det att bo här?

Helsingborgshems hus på Husensjö firar 40 år. Stefan har bott i området i 27 av dessa år och talar varmt om sitt område och sina grannar. Sedan 1992 har han och hans fru bott på fyra olika adresser i området – både i radhus och, som nu, i lägenhet i ett av flerfamiljshusen.

Vad är det bästa med Husensjö?
– Det är så öppenhjärtig stämning här. Vi hälsar på varandra och det är lätt att få kontakt med grannarna. Sen gillar jag att det är ett levande område med mycket barn som far runt på sina cyklar och kickar, säger Stefan.

Hur har området förändrats sedan 1992?
– Mycket! Området är mer varierat nu både vad gäller människorna som bor här och hur husen och radhusträdgårdarna ser ut. Det känns mer personligt nu. Förr var allt mer lika. Jag gillar de två nya husen som har byggts. Jag fotade bygget från mitt lägenhetsfönster varje dag, berättar Stefan.

Vad tycker du kan förbättras?
– För mig som sitter i rullstol hade det varit bra om alla portar i området var mer tillgänglighetsanpassade. Min egen entréport öppnar jag med fjärrkontroll men ska jag hem till någon annan kan det bli problem att komma in och jag behöver ofta hjälp. Jag är intresserad av hållbarhetsfrågor och uppskattar att de nya husen har solceller på taket. Tänk om även de gamla husen hade fått det, säger Stefan.

Berätta om ditt hållbarhetsintresse?
– Varje lördag klockan 11–16 träffar ni mig på Pixlapiren. Där lagar jag småelektronik som annars skulle kastas. Så kom gärna förbi med din trasiga elvisp eller kaffekokaren som krånglar så ser vi om vi kan lösa det tillsammans. Kan vi inte fixa det vet vi i varje fall att du kan köpa nytt med gott samvete, uppmanar Stefan.

På söndag är ni hyresgäster bjudna på 40-årsfirande här i parken. Kommer du?
– Självklart! Jag tror jag tar med mig min radiostyrda bil och roar ungarna lite extra, skrattar Stefan.