Hoppa till innehåll

Nytt och fräscht när Drottninghög växer

När Helsingborgsexpressen invigdes söndagen den 16 juni passade vi på att fira den pågående förnyelsen av Drottninghög.

Många var nyfikna på vår visningslägenhet, en toppmodern trea på Grönkullagatan 13 B, och passade på att ta sig en närmre titt denna soliga sommarsöndag. Det kom grannar, men också helsingborgare från andra bostadsområden, som ville se resultatet när en äldre lägenhet blir som ny. Och kanske flytta hit.


Sherko Kheder tycker att visningslägenheten är ljus och fin. Foto: Agata Garpenlind

Sherko Kheder, som själv är snickare, bor i huset mittemot den fräscha visningslägenheten med sin fru och sina tre barn. Familjen har bott där i elva år.

– Vi skulle verkligen vilja bo i en nyrenoverad lägenhet. Målade väggar istället för tapeter, det är lättare att hålla efter, särskilt om man har mindre barn. Planlösningen är mycket bättre här än i vår lägenhet med fler skåp. Köket är mycket fint, precis som badrummet.

Drottninghög blomstrar

Utanför lägenheten passerar Pyttetåget och den som vill kan hoppa på och få en guidad tur genom Drottninghög i lummig försommargrönska. Tåget passerar områdets olika byggprojekt: färdiga, pågående och planerade, som till exempel den nya förskolan, vårdcentralen och Körsbärslunden.

Vid växthuset träffar vi på Jovanka Pokrajec vid växthuset som har bott på Drottninghög i tolv år. Hon älskar växthuset som ligger några minuters gångväg från bostaden.

Jovanca Pokrajec trivs i växthuset på Drottninghög. Foto: Agata Garpendlind

– Det bästa är blommorna! Åh, det är vackert när det blommar! Jag odlar mycket grönsaker också: tomater, olika slags kål och pumpa. Det är roligt, vi brukar träffas här och sitta och prata. Det är fint, säger hon.

Läs hela reportaget om Drottninghög växer

Sedan 2011 har vi tillsammans med Helsingborgs stad och privata byggaktörer på olika sätt arbetat med att utveckla Drottninghög. Syftet är att skapa en socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar stadsdel. Vi både bygger nytt och renoverar på Drottninghög. År 2018 vann vi Bopriset.