Hoppa till innehåll

Olika bakgrunder och åldrar möts på SällBo

I slutet av året flyttade Anki, Nooroz, Abbas och Zia in på Helsingborgshems unika sällskapsboende på Fredriksdal. Alla fyra gillar matlagning och att träffa nya människor. 

Zia, eller Ziaullah, som han egentligen heter, flyttade in på sin 18-årsdag den 21 december. Zia kom till Sverige som ensamkommande flykting från Afghanistan för fyra år sedan. Hans kontaktperson på HVB-boendet* där han tidigare bodde tipsade honom om SällBo. 

– Jag fick höra att de skulle renovera fastigheten, och fick se lägenheten innan jag bestämde mig, berättar Zia.

Den sociala aspekten vägde också in. Zia vill gärna vill lära känna nya människor utöver sina klasskompisar och lagkamrater i fotbollslaget. Han hoppas få ta del av lärdomar från de äldre grannarna.  

– I Sverige lever många mer individualistiskt. I mitt hemland träffades vi ofta i olika åldrar och lagade mat tillsammans. Det gillar jag och hoppas kunna göra det här också. Min favoriträtt heter Biryani, kyckling med ris, men jag har inte fått tag på alla goda kryddor för att kunna laga den rätten än.

Anki är en av 70-plussarna som bor på SällBo

När Anki och hennes man fick upp ögonen för planerna med SällBo tyckte de att boendet skulle passa dem bra.  

– Vi börjar komma till åren och tyckte inte vi behövde bo så stort längre, förklarar Anki. En dag faller någon av oss ifrån och då är det bra att bo lite mindre och att ha möjlighet till sällskap. Det är kul att träffa nytt folk! 

De sökte och fick en fin tvåa på 39 kvadratmeter. Anki gillar de gemensamma utrymmena. Hon berättar att hon häromdagen var nere i det stora gemensamma vardagsrummet och pysslade med scrapbooking, och fick då sällskap av intresserade grannar. 

Kul att prata med äldre grannar 

Norooz och Abbas är bröder och kom till Sverige 2015, också de från Afghanistan. De är glada över att ha flyttat in på SällBo där de har fått varsin egen lägenhet. Att det är många grannar som är äldre tycker de båda är roligt. 

– Det är jag van vid, en av mina kompisar är en äldre dam på 94 år, vi har ett gemensamt trädgårdsintresse och lärde känna varandra när jag var ny i Sverige, berättar Norooz som studerar på trädgårdsskolan Hvilan. Hans bror håller med: 

– Jag vill träna på svenskan, lära känna fler svenskar och kunna ställa frågor, säger Abbas. 

Inte bara nya människor möts på SällBo, även möbler och saker kan byta ägare. Eftersom en del hyresgäster inte fått plats med alla sina saker vid inflyttning, finns ett rum i källaren där det går bra att lämna saker som någon annan hyresgäst kan ha nytta av. 

– Jag var där igår och hämtade en grå lampa, säger Abbas. 
– Vad roligt att den kommer till nytta, utbrister Anki. Det var vår gamla. 

Läs mer om SällBo.

* Ett HVBboende är ett hem för vård eller boende för bland annat ensamkommande ungdomar som kommunen ansvarar för.