Hoppa till innehåll

Om strömmen kopplas bort

Förbered dig om det skulle bli strömavbrott

Många undrar vad som händer om elen kopplas bort? 

Det kan finnas en risk att elen kopplas ifrån i södra Sverige under vintern 
Svenska kraftnät beskriver vad som händer om elen inte räcker till.
Öresundskraft svarar på frågor och informerar om planerat strömavbrott. 

Vad ska jag tänka på om det blir strömavbrott i Helsingborgshems fastigheter? 

Om det blir ett så kallat planerat strömavbrott innebär det att strömmen stängs av manuellt eftersom det just då är elbrist. Det kommer troligtvis inte ut någon information innan elen kopplas bort. Det beror på att Svenska Kraftnät kan meddela elbolagen så sent som 15 minuter innan det är dags för manuell frånkoppling.  

Om du märker att strömmen försvinner i ditt hem, se om det är släckt i andra hus runt om dig. Om så är fallet kan det vara ett planerat strömavbrott. Läs gärna på elbolagens hemsida. Strömmen är troligtvis inte bortkopplad mer än ett par timmar enligt Svenska Kraftnät.

  • Alla elektroniska passagesystem har batteri-backup på Helsingborgshem. När strömmen försvinner i huset tar batterierna över och driver både läsare och låsen. Batterierna håller mellan 1 och 8 timmar.  Om strömavbrottet varar längre än batterierna håller så låser systemet automatiskt upp alla dörrar som du behöver passera för att kunna ta dig till din lägenhet.  
  • Avdela ett rum där familjen vistas så bevarar ni värmen längre. Värmen kan försvinna i din bostad om du har elburen värme eller fjärrvärme.  
  • Rädda maten. Håll dörrarna till din kyl och frys stängda. En välfylld frys håller kylan minst ett dygn om dörren inte öppnas.  
  • Stäng av maskinerna och stäng vattenkranarna till tvättmaskin och diskmaskin.   
  • Har du pågående tvätt i våra gemensamma tvättstugor kan du ta ut tvätten om du vill, då maskinerna går att öppna. Eller så kan du vänta tills strömmen kommer tillbaka igen och tvätta klart förutsatt att det finns tid kvar på ditt pass. 
  • Tappa upp dricksvatten så att du har hemma om strömavbrott skulle inträffa. Skulle avbrottet bli riktigt långvarigt kan trycket sjunka i ledningarna, eftersom pumparna drivs med el.  
  • Tänk på att aldrig själv försöka koppla in eller utföra elrelaterade arbeten för att få tillbaka strömmen.  
  • När strömmen kommer tillbaka: Avvakta med att koppla in elburna apparater och sätt inte i alla på en gång. Vänta lite med till exempel duscha, tvätta, diska och laga mat. Elnätet behöver en mjukstart för att komma i gång. Om många hushåll har hög el-förbrukning när elen kommer tillbaka utsätts elnätet för överbelastning. Då kan det bli obalans i hela systemet och bli avbrott igen.

Förbered dig: Ha en laddad powerbank hemma för att kunna ladda din mobil, ha en ficklampa med fungerande batteri och några varma filtar att värma dig med. Ett annat tips är att ha en vevradio för att kunna lyssna på radio och få information även om strömmen är av. Och så kan du spara ström såklart.