Hoppa till innehåll

Renovering på Drottninghög i topp 3 för ”Årets bästa renovering 2022”

Renovering på Grönkullagatan 29-35 på Drottninghög kvalar in som en av tre finalister i tävlingen ”Årets bästa renovering 2022” som arrangeras av branschorganisationen Sveriges Allmännytta.

Renoveringen av Grönkullagatan 29–35 omfattar in- och utvändig renovering av 93 lägenheter, fördelat på fyra trevåningshus. Renoveringen startade i januari 2020 och blev klar sommaren 2021. Det är den tredje renoveringsetappen på området. Den första renoveringsetappen blev klar 2016/2017 och omfattade tre hus med drygt 50 lägenheter. Den andra etappen blev klar 2017/2018 och omfattade tre hus med drygt 55 lägenheter.

– Det jättekul att vi har blivit nominerade som en av tre finalister. Vi är många som jobbat med detta projekt, och jag är otroligt stolt över det engagemang och drivkraft som funnits hos alla som deltagit i ombyggnationen, berättar Håkan Andersson, byggprojektledare på Helsingborgshem.

Om renoveringen:
In- och utvändig renovering av 93 lägenheter på Grönkullagatan 29–35. Nytt klimatskal (fönsterbyte samt tilläggsisolering av tak och fasad) med målet 30 procent lägre energianvändning. Uppmuntran till hållbart boende genom bland annat trivsamma cykelparkeringar.

Juryns kommentar:
Bra tillvaratagande exempelvis av tegelgavlarna och andra fina detaljer. Generellt bra material. Omsorg om utemiljön mellan husen. Här finns också ett stort fokus på trygghet och trivsel där dialogen med de boende varit central. Här har hyresgästerna haft mycket att säga till om och de har själva fått välja nivån på renoveringen. Positivt att renoveringen ingår i IVL-projektet om klimatkrav till rimlig kostnad (ROT).

Vinnaren koras den 18 maj
Nästa steg är ett besök av en jury, som åker till respektive stad för att studera projektet på plats.

Vinnaren koras den 18 maj, under Allmännyttans Fastighetsdagar i Sundsvall.

Besök gärna Grönkullagatan i sommar under H22 City Expo där Drottninghög är ett av huvudområdena för stadsmässan.

Läs mer om Årets renovering 2022 och övriga finalister här.