Hoppa till innehåll

Unik chans att uppleva utveckling av miljonprogram – välkommen till stadsdelen Drottninghög på H22 City Expo

Det innovativa förhållningssättet och den täta dialogen med dem som bor på området har väckt intresse utanför Sverige. Under den internationella stadsmässan H22 City Expo i sommar finns möjlighet att uppleva utvecklingen på plats, möta invånare och höra deras egna berättelser.

Drottninghög byggdes på 1960-talet som ett klassiskt miljonprogram. Stadsdelen som tidigare enbart bestod av hyreslägenheter, blandas nu upp med bostadsrätter och äganderätter, i flerfamiljshus och radhus. Parallellt utvecklar vi service, infrastruktur, grönområden och mötesplatser tillsammans med Helsingborgs stad.

Samverkan och bred dialog med invånare, stadens förvaltningar och andra parter utgör grunden i förändringsarbetet och är en avgörande faktor i utvecklingen av området.

– Under H22 City Expo bjuder vi in till att se utvecklingen på plats, möta invånare och ta del av berättelser om hur det är att leva och bo i ett område där byggdamm och byggbuller ibland frestar på men också ger framtidstro och möjligheter, säger Mikaela Åberg, projektledare stadsdelsutveckling.

Ett axplock ur programmet;

  • Visningslägenheter i Stadskvarteret
  • Visning i Helsingborgs första Co-Living-boende
  • ReCreate – om återbruk av betongelement
  • Mobilitet – hur kan cykelskola vara en väg till arbete?
  • Retrolägenheten: Välkommen hem till 1972
  • DM (DoMore) – IKEAs satsning med marknadsplatser och stadsodling
  • DrottningH-utställning: Fika med invånare och ta del av berättelser om utvecklingen på området, med mera
  • För de lite yngre finns här lekplatser tagna rakt ur ett barns fantasi med bland annat vattenplask och drakar

– Vi hoppas på många besökare och ser fram emot sommaren. Det ska bli kul att få dela med oss av erfarenheter och få andras input på lyckad stadsdelsutveckling. Välkommen till Drottninghög och H22 City Expo i sommar, avslutar Mikaela Åberg.

Om projekt DrottningH
På Drottninghög i Helsingborg arbetar Helsingborgshem och stadens förvaltningar i projekt DrottningH som är ett långsiktigt samarbetet för att utveckla miljonprogrammet i stadsdelen. Drottninghög som ligger centralt, strax nordöst om stadskärnan, har kämpat med socialt utanförskap, hög arbetslöshet och otrygghet. Här arbetar staden tillsammans med invånarna och externa aktörer för att göra Drottninghög till en attraktiv och hållbar stadsdel med mångfald. Projektet startade 2012 och siktar på att vara i mål 2035.

Om H22 City Expo och Drottninghög
Den 30 maj – 3 juli, 2022, är det dags för den internationella stadsmässan H22 City Expo. Då bjuder Helsingborgs stad in till att ta del av stadens hållbara och innovativa samhällslösningar. Drottninghög som är ett klassiskt miljonprogram i förändring är ett huvudområde. Det innovativa och dialogbaserade förhållningssättet har genererat intresse utanför landets gränser och under H22 City Expo finns möjlighet att se utvecklingen på plats.

Hela programmet hittar du här h22cityexpo.se