I somras kunde våra hyresgäster och andra helsingborgare tävla om en cykel i tävlingen #levandestadsdel. Vi fick in många inspirerande tävlingsbidrag med förslag och tankar kring hur vi tillsammans kan göra våra stadsdelar till hållbara platser att vara stolta över.
Vinnaren är Joachim Corneliussen som bor i ett av våra radhus på Husensjö. Joachim och hans närmsta grannar lånar ofta saker av varandra istället för att alla köper egna grejor.
– Vi lånar stege, häcksax och såg av varandra t ex. Förutom att vi sparar pengar gör vårt upplägg mycket för grannsämjan, berättar Joachim.
Joachim tror nämligen att hållbara platser skapas genom social kontakt.
– Jag uppmanar alla att våga ta kontakt med folk i sin närhet. Ser jag nån sitta ensam på en bänk går jag fram och pratar lite. Det spelar ingen roll om de är unga eller gamla, säger Joachim.
Att Joachim har en positiv inverkan på sin omgivning råder det igen tvekan om. När vi är på plats i området för att överlämna cykeln hejar var och varann förbipasserande på honom.
– Joachim inspirerar med sitt sociala sätt och sin naturliga förmåga att ta kontakt med grannar och andra i området, säger Anna Åkesson, Boendeutvecklare på Helsingborgshem.
Det vinnande bidraget hade också förslag på hur Helsingborgshem kan underlätta källsorteringen för sina hyresgäster.
– När jag var i Portugal såg jag att sopkärlen var målade i glada färger. En färg för en typ av avfall tror jag hade gjort det lättare att sortera rätt. Färg livar ju dessutom upp omgivningen. Jag tycker vi är alldeles för rädda för att sätta färg på saker i Sverige, säger Joachim.
Joachim vill även slå ett slag för att börja sorteringen av avfallet inne lägenheten istället för att stå ute i kylan och sortera.
– Vi bor ju i en äldre fastighet så vi har inte plats för sortering under diskbänken. Istället använder jag speciella sorteringspåsar med fack som gör att jag redan har sorterat klart när jag kommer ner till soprummet, berättar Joachim.
Joachim sitter i rullstol efter en arbetsplatsolycka och när benprotesen fungerar som den ska kommer han att kunna cykla.
– Jag ser framemot att kunna cykla till Sofiero igen med familjen och till sjukgymnasten nere i Norra hamnen, avslutar Joachim.
Förutom Joachims idéer har vi fått in många andra förslag som vi tar med oss i framtida verksamhetsutveckling och du som hyresgäst får säkert inspiration av vad andra tycker är viktigt. Här är exempel från tävlingsbidragen:
• Istället för att slänga hela och fina saker i soprummet så skulle det finnas ett fräscht återvinningsrum.
• På Helsingborgs stadsbibliotek kan man låna verktyg med sitt lånekort.
• Ge bort gamla prylar till Erikshjälpen eller andra hjälporganisationer.
• Handsprit vid källsorteringens utgång för bättre hygien.
• Ordentliga kärl i lägenheten så att det blir lättare att sortera när man kommer ut till soprummet.
• Kör till tippen om du har mycket avfall som inte får plats i kärlen i källsorteringsrummet och samåk gärna med din granne dit.