Hoppa till innehåll

Tips och råd om temperaturen i din lägenhet

Radhus Helsingborgshem

När det blir kallare utomhus, särskilt vid snabba temperaturomslag, kan det dröja innan värmesystemet anpassar sig. Britt Nymberg, energistrateg på Helsingborgshem svarar på tre frågor om värmen i din lägenhet. Du får dessutom tips för bättre inomhusklimat.

Hur varmt ska det vara i lägenheten?

– I huset som du bor i finns det ett värmesystem. Värmesystemets uppgift är att se till att det är cirka 21 grader i din lägenhet. För att säkerställa att värmesystemet fungerar som det ska så har vi installerat styr- och övervakningssystem. Systemet hjälper oss att hålla koll. När temperaturen blir för låg får vi ett larm om detta och kan åka ut och felsöka på plats.

Tänk på att det inte är vid elementen som det ska vara cirka 21 grader utan mitt i rummet.

Varför känns min lägenhet kall på hösten?

– När hösten kommer och det börjar bli lite kyligare, runt 10 grader, kan det kännas som om våra element är kalla och värmen inte fungerar som den ska. Då är det bra att känna till att vårt värmesystem är på men att det inte krävs lika mycket värme som på vintern för att hålla cirka 21 grader i din bostad.

Dessutom har vi vant oss vid sommarens högre temperaturer, vilket kan få oss att känna oss kalla, även om det är rätt temperatur i rummet.

Om vädret ändrar sig snabbt kan det ta upp till en dag för vårt värmesystem att anpassa sig och börja skicka ut den rätta mängden värme till elementen igen. Alla värmesystem är programmerade med denna tröghet för att inomhustemperaturen inte ska göra för tvära kast och pendla för mycket under kort tid.

Blåser det mycket ute så kan det också upplevas som dragit och kallt i lägenheten. Detta kan bero på otätheter i fasaden och om ventilationen är med självdrag eller frånluftsventilation så finns det ventiler i fasaden som luften trycker in igenom.

Vad ska jag göra om det inte är runt 21 grader i lägenheten?

– Om du tycker lägenheten är kall ska du mäta temperaturen mitt i rummet. Är den lägre än 21 grader är det viktigt att kontrollera så att dina gardiner inte hänger över eller att dina möbler inte står för tätt mot elementen. Luften måste kunna cirkulera obehindrat över termostaten och elementet så att värmen kan spridas i rummet. Har du inget som hänger för elementen ska du felanmäla till oss om temperaturen är under 21 grader flera dagar i sträck.

Om temperaturen är cirka 21 grader och du ändå upplever det som svalt i lägenheten är vårt råd att ta på sig en tjock tröja eller en filt och röra på sig för att öka blodcirkulationen.

Vi har dessutom alltid pågående underhållsprojekt, till exempel fönsterbyte, fasadrenoveringar och installation av ny teknik, som säkerställer driften av värme och ventilation och ett behagligt inomhusklimat.

Här kommer några tips för bättre inomhusklimat

  • Ha utrymme mellan dina möbler och elementen. Värmen från elementen ska kunna sprida sig i rummet. Soffa och andra stora möbler ska därför inte stå för nära elementen.
  • Har du köksbordet vid fönstret? Tänk på det här. Flytta ut bordet en bit så att den varma luften från elementet inte stannar kvar under bordet utan sprids i rummet.
  • Tänk på vilka gardiner du väljer. Tjocka gardiner kan vara mysiga, men se till att de inte täcker termostatvredet. Annars kan termostaten tro att det är varmare än det egentligen är och slutar kalla på värme.
  • Använd en matta. Eftersom golvet oftast är kallast kan en mjuk matta göra att det känns varmare vid dina fötter.
  • Håll fönsterventilerna öppna. Se till att ventilerna på fönstren är öppna. Om de är stängda kan kall luft sippra in genom andra öppningar som brevinkast, fönster och otäta dörrar. Denna luft har elementen svårare att värma upp.
  • Stäng av köksfläkten efter matlagning. När du är klar med matlagningen, kom ihåg att stänga av köksfläkten. Annars suger fläkten ut varm luft och ny kall luft sugs in.
  • Kolla termostatvredet. Vrid termostatvredet fram och tillbaka ett tiotal gånger för att säkerställa att ventilen inte fastnat i ett stängt läge under sommaren. Ställ det sedan i fullt öppet läge. 

Ta reda på mer om värme och ventilation i din lägenhet