Hoppa till innehåll

Träd på Drottninghög får nytt hem

Rivning av Grönkullagatan 21, 23, 25 och 27 på Drottninghög pågår för fullt. Här planerar BoKlok att bygga bostadsrätter. På innergården stod ett par höga träd.

Eftersom träden stod för nära husen som ska rivas, och marken måste saneras, kan de inte vara kvar. Men istället för att hugga ner dem har vi hittat en lösning där vi återplanterar dem på en annan plats på Drottninghög, berättar Mia Larsson, affärsutvecklare på Helsingborgshem.

Tanken var från början att plantera tillbaka träden mellan BoKloks nya hus men risken är stor att de inte överlever en ”mellanlagring”.

– Istället har vi hittat en ny placering på Blåkulla på Drottninghög. När BoKloks bebyggelse sedan är klar, någon gång under våren 2022, kommer vi att flytta hit två liknande träd från en annan plats på Drottninghög. På så sätt får de som flyttar hit uppväxta träd på den nya gården redan från start, fortsätter Mia Larsson.

Grönområden och parker är viktiga förboendemiljön och något som drottningshögborna uppskattar. Utöver att det är viktigt för miljön, bidrar det till trivsel och är en plats för rekreation, lek och samvaro.

– Därför är vi extra glada att vi har lyckats flytta träden och värna växtligheten. Att flytta så här stora träd är nytt för oss och för att kunna genomföra flytten har vi samarbetat på nya sätt både med entreprenörer med spetskompetens och inom Helsingborgshem. Det känns riktigt kul att bidra till hållbarhet och att bevara gröna värden, avslutar Jessica Scholz, trädgårdschef på Helsingborgshem.