Hoppa till innehåll

Vi upptäcker allt fler som hyr ut olovligt – nu inför vi digital tjänst för tips

Under 2022 kunde vi ta tillbaka 94 lägenheter som hyrdes ut olovligt i andra hand. Vi fortsätter vårt systematiska arbete som ger resultat. Och nu inför vi även en ny digital tjänst där den som misstänker olovlig andrahandsuthyrning kan tipsa oss.

Vi värnar om en transparent och rättvis uthyrning där de som står i vår bostadskö och samlar köpoäng är de som får hyra lägenhet hos oss. Det finns möjlighet att hyra ut lägenhet i andra hand och då måste vi godkänna det efter särskilda krav.

Och så finns det olovliga uthyrningar som vi arbetar systematiskt med att komma åt. Det kan handla om personer som vill tjäna pengar eller hjälpa någon bekant eller närstående. Det finns också personer som hävdar att de har inneboende, fast den person som står på hyreskontraktet i själva verket bor någon annanstans.

Vi får redan idag in en del tips om olovlig andrahandsuthyrning från våra hyresgäster – något som vi uppskattar eftersom det hjälper oss i vårt arbete. En del ringer in och några vänder sig till sin kvartersansvarig.

Nu inför vi ytterligare en kanal – en digital tjänst där hyresgäster kan tipsa om olovlig andrahandsuthyrning. Genom den digitala tjänsten blir det enklare att lämna tips. Hyresgästen kan vara anonym men det underlättar om vi kan kontakta personen i utredningssyfte.

Till den digitala tjänsten.

För att få hyra ut i andra hand ska det finnas särskilda skäl, som till exempel studier på annan ort.

Sedan hyreslagen ändrades 2019 är det lättare att säga upp en hyresgäst som hyr ut sin bostad på fel sätt. Tidigare fanns en möjlighet för hyresgästen att rätta sig och flytta tillbaka till den felaktigt uthyrda lägenheten, något som inte längre är tillåtet.