Hoppa till innehåll

10 saker att tänka på vid strömavbrott 

Tänt stearinljus

Många hyresgäster hör av sig och undrar vad som händer vid ett längre strömavbrott. Här är tio saker som är bra att känna till och tänka på vid ett eventuellt strömavbrott: 

  1. För att vara förberedd; ta redan nu reda på var närmaste brandstation finns. Strömavbrott kan leda till teleavbrott och svårigheter att nå 112. På brandstationen kan du få hjälp att larma. 
  1. Vi strömavbrott: kontrollera först om någon säkring eller jordfelsbrytare har löst ut i din elcentral (ditt proppskåp). Om omgivningen inte heller har el tyder det på ett större elavbrott. Kontakta då ditt elbolag. 
  1. Tänk på att aldrig själv försöka koppla in eller utföra elrelaterade arbeten för att få tillbaka strömmen. 
  1. Lyssna på Sveriges Radio P4. Vid större strömavbrott informerar Helsingborgs stad, räddningstjänsten och elnätsföretagen om hur drabbade kan få hjälp. 
  1. Alla elektroniska passagesystem har batteri-backup. När strömmen försvinner i huset tar batterierna över och driver både läsare och låsen. Batterierna håller i upp till åtta timmar. Om strömavbrottet varar längre än åtta timmar låser systemet automatiskt upp alla dörrar som du behöver passera för att kunna ta dig till din lägenhet. 
  1. Avdela ett rum där familjen vistas så bevarar ni värmen längre. Värmen kan försvinna i din bostad om du har elburen- eller fjärrvärme. 
  1. Rädda maten. Håll dörrarna till din kyl och frys stängda. En välfylld frys håller kylan minst ett dygn om dörren inte öppnas. 
  1. Stäng av maskinerna och stäng vattenkranarna till tvättmaskin och diskmaskin. 
  1. Tappa upp dricksvatten. Om avbrottet blir riktigt långvarigt kan trycket sjunka i ledningarna, eftersom pumparna drivs med el. 
  1. När strömmen kommer tillbaka: Vänta lite med att tvätta, diska och laga mat. Elnätet behöver en mjukstart för att komma i gång. Om många hushåll har hög el-förbrukning när elen kommer tillbaka utsätts elnätet för överbelastning. Då kan det bli obalans i hela systemet och bli avbrott igen. 

Mer information och tips om vad som kan vara bra att alltid ha hemma hittar du på följande sidor: