Hoppa till innehåll

Kaffe, kaka och prat om Dalhem

Trygghetsarbete på Dalhem. Bild på personal i området.

Rana Hammana och kollegan Mehmed Prsic kommer körande i en liten golfbil längs gångstigarna på Dalhemsvägen. De och resten av teamet har bjudit in hyresgästerna på Dalhem till kvartersfika och är på väg till hyresgästlokalen. På flaket har de kaffetermosar, kakor och ett cafébord att duka på.

– Kvartersfikorna har blivit ett forum där vi kan komma närmare våra hyresgäster och ge dem en chans att framföra synpunkter under avslappnade former, säger Rana som arbetar som områdesutvecklare på Helsingborgshem.

Det är höstens hittills blåsigaste dag. Hyresgästerna får hålla hårt i kaffemuggar och kaffeskedar där de står utanför hyresgästlokalens entré. De allra flesta vill fråga eller önska något. Några är där för att det är trevligt att träffa personalen och grannarna i området. Alla är snabbt inne i samtal. Miljörummen och tryggheten är två ämnen som engagerar.

– Vi är precis i uppstarten av våra kvartersfikor och hann med fyra innan semestrarna. Vi bjuder in via sms och har varit på olika platser och vid olika klockslag varje gång för att så många som möjligt ska kunna komma. Fikorna har hittills varit otroligt uppskattade och jag vill tro att de i förlängningen leder till ett tryggare och trivsammare Dalhem, berättar Rana.

Mia, Magnus och Rafah tycker till

Mia har bott på Dalhem i över 12 år.

– Jag tycker kvartersfikorna är ett trevligt sätt att träffa nya grannar på och ett bra komplement till felanmälan och telefon. Jag trivs bra på Dalhem men känner mig otrygg ibland och skulle vilja att trygghetsjouren var här oftare, säger Mia.

Mia passar på att träffa nya grannar.

Magnus Karlsson är vice ordförande i den lokala hyresgästföreningen på Dalhem. 

– Jag tycker kvartersfikorna är ett bra initiativ och ett lättsamt sätt att föra fram åsikter på. Olika teman för träffarna är kul och hyresgästföreningen skulle kunna var med vid något tillfälle, säger Magnus. 

Mehmed arbetar som kvartersansvarig. Här pratar han med Magnus som är vice ordförande i den lokala hyresgästföreningen.

Till en av kvartersfikorna kom 230 personer och då hade vi just ett speciellt tema; orientering. Helsingborgs orienteringsklubb var på plats och ordnade orienteringstävling för barnen och vi bjöd på grillad korv i stället för kaffe.

Rafah är dalhemsbo sedan 2013.  

– Jag passar på att ta upp situationen i soprummet. Det är rörigt där inne och det är för många som inte källsorterar rätt. Jag har också fått telefonnumret till trygghetsjouren. Numret ska jag använda när jag inte känner mig trygg, säger Rafah. 

Rafah har precis sparat ner trygghetsjourens telefonnummer i sin telefon.

Kvartersfikorna gör det lättare att nå ut med nyheter

Rana och hennes kollegor har haft många samtal och passat på att informera om vad som är på gång i området. 

– Det är många som vill prata om källsorteringen men också om ventilationen inne i lägenheten och olika störningar som man upplever. Vi i teamet har fått möjlighet att berätta om trygghetsjouren, om den nya stadsodlingen och att vi snart finns mer tillgängliga i ett nytt kontor i gamla ICA:s lokaler på Dalhem centrum. Det är lättare att nå ut med information på detta sätt. Det är få hyresgäster som läser informationslapparna vi sätter upp i trapphusen, konstaterar Rana. 

Team Dalhem planerar att jobba vidare med fler kvartersfikor under hösten och vid kallare väder blir Kulturpunkten på Dalhem centrum eller hyresgästlokalen perfekta mötesplatser.  

– Tanken är att träffarna ska hållas levande och vara långsiktiga. Det är viktigt att hyresgästerna får komma till tals. På så sätt får vi veta vad vi gör bra, vad vi kan förbättra och vad vi ska vara rädda om och bevara här på området. Det är alltid en härlig blandning av åsikter som kommer fram när vi träffar hyresgästerna så här, avslutar Rana och dricker upp det sista kaffet. 

Fika är alltid rätt.

Så här källsorterar du rätt

Trygghetsjouren telefonnummer: 042-20 82 00