Hoppa till innehåll

Edna på Dalhem – ett sorteringsproffs med grönt hjärta 

Kvinna med kaffekopp

Edna, har bott på Dalhem sedan 1977, när kärleken lockade henne till Helsingborg från Norge. Här bor hon i en mysig tvåa tillsammans med katten Lufsen. Vi träffas i Ednas kök över en kopp kaffe och får en pratstund om källsortering, ett ämne som verkligen engagerar henne.  

Det stora engagemanget för miljön och naturen går inte att ta miste på. Det driver Edna att sortera sina sopor så att så mycket som möjligt återvinns och inte hamnar i naturen.  

 Här på Dalhem är det väldigt grönt och fint. Det är viktigt för mig och något som jag lärt mig att uppskatta sedan jag var liten. Vi var mycket ute i naturen när jag var barn, så det känns självklart för mig att ta hand om den på bästa sätt, berättar Edna. Jag tänker också mycket på kommande generationer. 

Självklart att sortera!

För Edna är källsortering något som är självklart och inte alls krångligt. Hon har redan koll på de tre tipsen som Helsingborgshem har tagit fram

– Jag viker alltid ihop mina pappkartonger och använder aldrig plastpåse runt matavfallet. Om det behövs, lägger jag det i en extra papperspåse. Jag sorterar i stort sett allt, så i restavfallet hamnar mest kattsand, säger Edna.  

Två gånger om dagen går Edna till sitt miljörum, som ligger nära hennes hem. Här samspråkar hon gärna med sina grannar. 

– Om det inte vore för kattsanden, skulle jag bara behöva gå till soprummet en gång om dagen och när jag ändå är där och ser någon som inte sorterar rätt försöker jag visa dem hur man gör. Det är roligt att prata lite med dem jag möter. Här bor så många trevliga människor, avslutar Edna. 

Genom sitt engagemang och passion för miljön och källsortering visar Edna att det inte behöver vara krångligt att göra en insats för vår miljö. Sortera rätt direkt – Svårare än så är det inte. 

Edna minns från förr 
När jag flyttade hit stod en spann för matavfall i entrén. Här la vi som bodde i huset matrester som en bonde hämtade och gav till sina grisar.
Ednas bonustips! 
Lägg gamla kläder i insamlingen för textilier. Jag har engagerat mycket i den frågan och nu finns det insamlingskärl för textilier i området.
Familj: Två döttrar, en son och sju barnbarn  

Edna i sitt källsorteringsrum.

Edna i källsorteringsrummet.

Bli ett sorteringsproffs som Edna – till sorteringsguiden
Källsortering – så här sorterar du dina sopor
Detta gör Helsingborgshem för att minska avfallskostnaderna och öka återvinningen