Hoppa till innehåll

Ett lyft för källsorteringen

invigning_18

I slutet av april invigde vi och de boende på Elineberg den nya källsorteringen på området tillsammans med NSR.

Den nya lösningen består av underjordiska avfallsbehållare med ett inkast ovan mark. Elineberg är det första bostadsområdet i Helsingborg som får den här lösningen, som finns sedan tidigare på bl. a. Gröningen.

I vår strävan att underlätta vardagen för våra boende satsar vi sedan något år tillbaka på att förbättra våra soprum och göra det enklare att källsortera sitt hushållsavfall. Vi har sett över alla soprum och förbättrat dem efter sina respektive förutsättningar; målat om, bytt ut sopkärl, förbättrat skyltning och installerat bättre belysning.

Ladislaus Senya

– Jag är positiv, det är ett tydligt system och allt på sin plats är bra för miljön, säger Ladislaus Senya som bor i området.

I samband med nybyggnationen på Elineberg, som har en tydlig miljöprofil, tar vi ett steg längre och testar en helt ny lösning för källsortering med behållare under mark med inkast för olika typer av avfall. De underjordiska behållarna töms av en kranbil och eftersom de rymmer mer än vanliga källsorteringskärl behöver inte bilen komma lika ofta. Då inkasten är placerade utomhus slipper de boende också illaluktande soprum. Tillgängligheten är bra eftersom inkasten är placerade så att de passar både för vuxna, barn och personer i rullstol.

Den nya källsorteringslösningen kommer alla boende i området till del, både de som bor där idag och de som så småningom kommer att flytta in i de nya husen. Vid invigningen träffades hyresgäster, personal från Helsingborgshem, Irec som installerat behållarna samt NSR för att prata källsortering och premiärkasta den första glasburken.