Hoppa till innehåll

Co-Living – dela allt från vardagsstök till fredagsmys.

Vad sägs om en jättevåning med egen yogastudio, ateljé och orangeri? Ett kök med plats för många stolar och alltid någon att säga hej till när du kommer hem från jobbet? Allt detta finns i Helsingborgs första Co-Living-boende.

Co-Living-trenden växer och nu har den kommit till Helsingborg. I Helsingborgshems nybyggda tegelhus i Stadskvarteret på Drottninghög finns 12 rum à 11–15 kvadratmeter. Det låter inte mycket, men när du öppnar dörren och tar klivet ut från ditt privata rum har du över 200 kvadratmeter till att leva på. 200 kvadratmeter som du delar med dina grannar och där ni har gott om plats att umgås, spela spel, fixa lördagsmiddag, baka frallor och odla kryddörter tillsammans. Eller något helt annat.

Nyfikna i alla åldrar
Co-Living-boendet vänder sig till alla som är nyfikna på ett nytt sätt att leva och bo, människor i olika åldrar som vill leva tillsammans med andra och gärna vill dela med sig av sig själva och sin tid.
–Co-Living attraherar de som tycker om att vara en del av ett socialt sammanhang, men också brinner för hållbarhet och delningsekonomi. Ålder, livssituation och bakgrund är mindre viktigt – det handlar om folk som vill bo smartare och bättre tillsammans, säger Lee Antonsen som jobbar som produktutvecklare på Helsingborgshem.

Minska klimatavtrycket med 50 %
Och smartare är det, inte minst ur ett hållbarhetsperspektiv. En nyligen gjord studie visar till exempel att klimatavtrycket per person kan minska med över 50 % när vi designar bostäder med delade gemensamma ytor som kök och badrum.* Som boende i Co-Living-boendet i Stadskvarteret får du dessutom 5 års medlemskap i en bilpool.
–Allt fler upptäcker fördelarna med att bo tillsammans. Det är en trend som växer över hela världen och som lockar en mängd olika människor. Klimatvinsterna är dessutom större än man först tänker på – matsvinnet blir mindre när man lever ihop, man kan låna prylar av varandra och man umgås på ett sätt som inte behöver handla om konsumtion. Dessutom är det kul. Du lär känna nya människor och det är alltid något som händer i huset, säger Jonathan Andersson som bor på Co-living-boendet Techfarm K9 i Stockholm och även är ambassadör för den globala branschorganisationen Co-Liv Nordic.

Intresserad?
Boendet hyrs inte ut på köpoäng som Helsingborgshems andra bostäder. För att skapa en bra dynamik i boendet får intresserade i stället fylla i en intresseanmälan och komma på intervju.

Så här ser det ut – Co-Living i Stadskvarteret på Drottninghög.

*Källa: ”Framtidens delade boende: En rapport om hållbarhet i livsstil och bostad”, Akademiska Hus.