Hoppa till innehåll

Hyresgäster samlas för trygghetsvandring på Drottninghög

Anci, drottningshögsbo sedan sju år och medlem i Hyresgästföreningen, deltog i trygghetsvandringen. På bilden tillsammans med Emila från Helsingborgshem.

På Drottninghög har tryggheten stigit stadigt sedan ett par år tillbaka. Trygghetsvandringar är en av många insatser som bidrar. Den senaste lockade omkring 20 boende.

– Vi ser på saker med olika ögon och vill gärna att så många som möjligt ska komma. Nästa gång kommer vi att bjuda in alla som bor på området, berättar Emila Bisanovic, områdesutvecklare.

Trygghetsvandringarna sker två gånger om året, en gång på hösten och en gång på våren. Syftet är att tillsammans med boende och verksamma bygga relationer och uppmärksamma vad som kan bli bättre.

Små saker gör stor skillnad
Emila Bisanovic fortsätter: Ofta är det små saker som gör stor skillnad. En extra bänk, eller en extra grillplats, kan ha stor betydelse. Denna gång delade vi upp oss två mindre grupper och tittade på bland annat belysning utomhus och gemensamma utrymmen som till exempel tvättstugorna, förråd och källare.

Tryggare tvättstuga genom nytt bokningssystem
Anci en av de drottninghögsbor som deltagit i trygghetsvandringen, berättar att det nya digitala bokningssystemet i tvättstugan har haft stor betydelse: Nu kan inte obehöriga komma in, vilket så klart gör tvättstugan tryggare. Det har också blivit mycket bättre ordning och reda.

Anci står vid bokningssystemet i tvättstugan.

Gemensam fikastund
Vandringen avslutas med en gemensam fika och genomgång av vad de olika grupperna sett. Anci berättar: Vi har olika perspektiv och genom att dela erfarenheter skapar vi gemenskap som har stor betydelse. Den gemensamma fikastunden känns viktig, det blir ett naturligt tillfälle att prata och lära känna varandra. Att bygga relationer och nätverk bidrar också till trygghet och trivsel.