Hoppa till innehåll

Nya riktlinjer kring uthyrning

Nya riktlinjer

Nu blir det tydligare för dig som söker bostad vilka ekonomiska grundkrav du behöver uppfylla. Vi har gjort en genomgripande modernisering av uthyrningen där hela regelverket, från intresseanmälan till kontraktsskrivning, blir tydligare och mer transparent.

”Dubbelt upp-principen”

En väsentlig del av moderniseringen är ett nytt sätt att beräkna den inkomst en bostadssökande bör ha för att uppfylla de ekonomiska grundkraven. Målet är att bättre matcha de olika ekonomiska förutsättningar och prioriteringar som dagens olika familjetyper representerar. Vi lämnar Konsumentverkets rekommendationer och inför istället ”dubbelt upp-principen” som huvudregel.
Konsumentverkets rekommendationer grundar sig på en kostnadskalkyl där antalet barn i familjen får stor betydelse och där alla familjer förväntas göra samma ekonomiska prioriteringar. Därför är de svåra att använda till exempel för de många familjer med barn som bor växelvis hos sina föräldrar. Med ”dubbelt upp-principen” räcker det att du bostadssökande kan visa att din inkomst efter skatt är dubbelt så stor som månadshyran på den bostad du söker, oavsett hur många som bor i hushållet. För månadshyror över 10 000 kronor behöver din inkomst efter skatt vara 10 000 kronor högre än hyran.

Med de här nya riktlinjerna blir det enklare för dig som söker att själv beräkna om du lever upp till grundkraven än tidigare.

Sparkapital som komplement till inkomst

Vi öppnar också upp för möjligheten att använda delar av ett eventuellt sparkapital som komplement när inkomsten inte räcker till för att uppfylla de ekonomiska grundkraven.

Förändringarna gäller från och med nu

Förändringarna träder i kraft i samband med att vi lanserar vår nya hemsida den 21 april.