Hoppa till innehåll

Therése trivs med både lägenheten och närheten till havet på Högasten

Hyresgäst på Högasten

Det är en blåsig höstdag. Den låga solen lyser upp den nya tegelfasaden och blottar de tomma rabatterna där Helsingborgshem ska plantera perenner. Det slamrar från byggarbetsplatsen längre ner på gatan.

–Bygget stör mig inte. De är ju klara om några månader och inne från lägenheten hörs ingenting. Det är så välisolerat, säger Therése Jönsson som för två veckor sedan flyttade in i en lägenhet på bottenplan i ett av de nya låghusen på Högasten.

Therése visar runt i den nybyggda fyrarummaren med tillhörande trädgård där hon bor ihop med sin sambo, sin yngste son, och så hunden Hollie förstås som verkar ha kommit till ro i sitt nya hem.

–Vi har faktiskt varit här och tittat nästan varje dag sedan ni började bygga. Det har varit kul att följa vad som händer vecka för vecka. Och Hollie har varit med varje gång så det är kanske därför hon har vant sig så snabbt, berättar Therése.

Familjen bodde tidigare i radhus på Miatorp och ville längre söderut i stan.

–Jag har alltid bott i de södra delarna av stan och brukar säga att jag ska bli pensionär på Råå. Men vi kanske blir kvar här på Högasten. Jag trivs nämligen redan jättebra. Jag har nära till havet och runt knuten finns fina miljöer att gå ut med hunden i. Här är lugnt och skönt, säger Therese.

Det är inte mycket som skvallrar om att Therése och familjen är nyinflyttade. Inte en flyttkartong syns till och alla rum är redan möblerade.

–Jag gillar heminredning och nästa projekt är att få upp beigea sammetsgardiner. Till våren ska vi börja fixa med uteplatsen och trädgården. Även om detta är en hyresrätt kommer vi att satsa på att plantera växter. Vi vill få till en loungehörna med medelhavskänsla, konstaterar Therése.

Therése Jönsson i sitt nya kök.

Köken och badrummen på i de nya husen Högasten har en bra basstandard och eftersom de är byggda med statligt investeringsstöd går det inte att göra tillval vare sig innan eller efter inflyttning. Badrummen har till exempel draperistång i stället för duschväggar och handfat utan kommod. Vill hyresgästen ha tvättmaskin, torktumlare och diskmaskin köper man och installerar det själv.

–Jag blev faktiskt förvånad över att Helsingborgshem har så fin inredning. Jag trodde att det skulle vara det billigaste på marknaden men så är det inte alls. Köket från Vedum är jättesnyggt och känns rejält och små detaljer, som inbyggda spottar och djupa fönsterkarmar i sten, gör att det känns modernt och påkostat.

Familjen har redan hunnit installera egen tvättmaskin, torktumlare och diskmaskin.

–Vi vill absolut ha egna maskiner. Vi har dock redan blivit bättre på att fylla maskinerna innan vi sätter i gång dem. Nu får vi ju betala extra för vattnet om vi använder mer än vad som ingår i hyran. Jag har ingenting emot att tvätta i den gemensamma tvättstugan. Vi har faktiskt redan varit där och tvättat en maskin tvätt. Det är bra att ha valmöjligheten, säger Therése.

Under coronapandemin hade Helsingborgshem inga visningar av sina lägenheter.

–Det var speciellt att tacka ja till en lägenhet som vi bara fick se på ”pappret”. Digitala rundvisningar ger en viss känsla men det kan ju inte ersätta upplevelsen på plats. Men vi har haft tur. Så fort vi satte foten innanför dörren fick vi en bra känsla och den har bara förstärkts. Och uthyraren har verkligen haft ett föredömligt bemötande och svarat på alla frågor vi har haft under vägen, säger Therése.

De två nya låghusen på Högasten har totalt åtta lägenheter, 3:or och 4:or, med antingen balkong eller trädgård.

–Att det funkar med grannarna är jätteviktigt när man bor i hyresrätt. Det är viktigt att visa hänsyn och att ha förståelse för andras sätt att leva och att i förväg till exempel berätta när man ska ha fest. Vi har träffat flera av grannarna och det verkar vara positiva och trevliga människor. Någon föreslog kräftskiva så det kanske blir långbord här utanför till nästa år, säger Therése.

HÖGASTEN NYPRODUKTION

Helsingborgshem bygger just nu 67 hyresrätter på trivsamma Högasten. Hyresgästerna har redan flyttat in i de två låghusen längs Odengatan med totalt åtta lägenheter. Två höghus med tvåor och treor och härlig utsikt över sundet från de översta våningsplanen blir inflyttningsklara i början av 2022. Alla lägenheter är uthyrda. Om en lägenhet blir uppsagd innan inflyttning går den att söka under Sök ledigt här på webbsidan.

En drönarbild, från augusti i år, över de nya husen på Högasten.