Hoppa till innehåll

Vi introducerar områdesvärdar – trygghet och aktiv fritid för ungdomar

Områdesvärdar

Nu finns fyra områdesvärdar på plats i några av våra bostadsområden. De jobbar med trygghetsskapande arbete på kvällar och helger genom aktiv närvaro. Vi vill att våra hyresgäster och andra boende ska trivas och känna sig trygga och nöjda i sitt bostadsområde, områdesvärdarnas arbete är en av flera pusselbitar som behövs för att åstadkomma det. 

Yohanna, Bylbyl, Ahmed och Imad är Helsingborgshems områdesvärdar. De är aktiva på Dalhem, Drottninghög och Fredriksdal samt Planteringen och Närlunda, på eftermiddagar, kvällar och helger. Syftet är att skapa trygghet och trivsel genom att träffa hyresgäster i områdena, lyssna och prata, fånga upp initiativ till aktiviteter och se vilka behov som finns. Fokus ligger främst på meningsfull fritid för barn och unga men områdesvärdarna finns där för alla åldrar. 

Områdesvärdarna är Helsingborgshems ansikte utåt när övrig helsingborgshemspersonal inte är i tjänst. De är ute flera dagar varje vecka på roterande schema. Yohanna och hennes kollegor berättar om arbetet så här långt: 

-Vi är ute och träffar folk. Vi lyssnar och pratar om allt möjligt, vad man behöver, undrar över och tycker. Vi uppmuntrar olika aktiviteter – för några veckor sedan anordnade ungdomar en aktivitetsdag för boende på Planteringen. Det blev en härlig dag som innehöll fotbollsturnering, korvgrillning och caféverksamhet – allt planerad och utfört av ungdomarna med hjälp och stöttning av oss områdesvärdar samt boende på området, säger Yohanna. 

-Vi är inte ute vid enstaka tillfällen eller korta stunder, och vi har tid för dem vi möter. Det har varit väldigt uppskattat hittills, berättar Imad.  

Kontinuerlig närvaro och synlighet är viktigt för tryggheten. 

-Genom att finnas där lär vi känna många hyresgäster och de lär känna varandra, då det enklare att säga hej och kanske hitta på något ihop, menar Bylbyl. 

Samarbetet med andra aktörer är också viktigt, berättar Ahmed: 

-I arbetet ingår också att bygga upp, samverka och bibehålla kontakter med ett flertal olika aktörer, myndigheter och föreningar i våra bostadsområden. Med gemensamma krafter och goda relationer kan vi göra mer tillsammans med hyresgästerna. 

Läs mer om hur vi arbetar med trygghet och trivsel här.